Kelemen Hunor: Guvernul minoritar, o variantă extrem de riscantă. Soluţia ar fi refacerea coaliţiei, dar numai după Congresele PNL şi USR PLUS

Kelemen Hunor: Guvernul minoritar, o variantă extrem de riscantă. Soluţia ar fi refacerea coaliţiei, dar numai după Congresele PNL şi USR PLUS

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO: Inquam Photos

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, consideră că soluţia cea mai bună pentru actuala criză guvernamentală este refacerea coaliţiei, însă numai după Congresele PNL şi USR PLUS. Într-un interviu la RFI, Hunor a declarat că scenariul unui Guvern minoritar este unul riscant.

Kelemen Hunor susţine că actuala coaliţie nu poate fi refăcută până când Congresele celor două partide, USR PLUS şi PNL, nu se vor termina.

„Soluţia cea mai bună sau cea mai potrivită ar fi refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS şi UDMR. Puteţi să mă întrebaţi dar cum şi când? La aceste două întrebări am mai puţine răspunsuri, dar ştiu că până nu se termină congresele celor două partide, nu va fi posibilă o refacere a coaliţiei. După ce colegii noştri din PNL şi USR vor alege preşedintele partidelor respective, sigur, trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor şi trebuie să facem un efort, prin compromis, prin a lăsa fiecare câte ceva, dar până atunci ar trebui să ne oprim prin declaraţii cu toţii, ar trebui să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook”, a transmis liderul UDMR miercuri, la RFI. 

În ceea ce priveşte scenariul unui Guvern minoritar, vicepremierul consideră că este o soluţie „extrem de riscantă”: „Nu văd altă soluţie viabilă pe termen de trei ani de zile, până la sfârşitul ciclului electoral, decât această coaliţie. Dacă nu se poate, atunci trebuie căutată altă soluţie, inclusiv un Guvern minoritar, cu susţinere din partea celor care punctual vor dori să susţină Guvernul, dar această variantă este din punctul meu de vedere extrem de riscantă, mai ales pentru o perioadă de trei ani de zile. Dacă am fi cu un an înainte de alegeri, hai, mai merge, dar aşa nu”.

În opinia sa, „a treia variantă, soluţia constituţională posibilă, neprobată niciodată în România în 30-31 de ani, soluţia alegerilor anticipate, dar această variantă este mai puţin probabilă şi oricum nu se poate realiza de la o zi la alta, dar nu putem exclude nici această variantă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările