Ionel Haiduc: „În forma actuală, proiectul Roşia Montană nu este acceptabil“

Ionel Haiduc: „În forma actuală, proiectul Roşia Montană nu este acceptabil“

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, vineri, în faţa membrilor Comisiei parlamentare privind Roşia Montană, că proiectul de lege în forma actuală este inacceptabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Concluzia generală este că în forma actuală proiectul nu este acceptabil“, a spus Haiduc, citat de Mediafax.
 
Ionel Haiduc a subliniat că Academia Română nu este împotriva valorificării resurselor naturale ale României, inclusiv prin minerit, dar consideră că aceasta trebuie să se facă în mod inteligent, prioritar fiind interesul naţional. 
 
„Înţelegem prin valorificare inteligentă definirea a trei condiţii, beneficiul ţării să fie maxim, efectele negative asupra mediului să fie minime şi să se respecte principiile dezvoltării durabile", a arătat Haiduc.
 
Referitor la beneficiul economic, Haiduc a precizat că  Academia consideră că „o redevenţă de 6 la sută este puţin“ şi că un asemenea beneficiu este limitat. 
 
Ionel Haiduc a mai apreciat că în România ar fi necesar să se aplice procedeul în exploatarea resurselor naturale minerale aplicat în ţările arabe la petrol şi într-o serie de ţări asiatice la petrol şi la minerale, la metale, unde s-a optat pentru o variantă bazată pe contracte de împărţire a producţiei. 
 
"Acestea se bazează pe faptul că resursa este proprietatea statului respectiv, a ţării respective, care este şi proprietarul producţiei extrase. Atunci din producţia extrasă operatorul primeşte o parte care acoperă cheltuieli de investiţie, cheltuielile de operare şi un profit rezonabil. În cazul petrolului se ajunge până la 80 la sută, revine statului proprietar. Oare ţările arabe ar fi atât de bogate dacă ar da petrolul cu 6 la sută redevenţe?", a spus academicianul.
 
Preşedintele Academiei Române a mai declarat că, în opinia Academiei, ar trebui să fie aprobate numai acele proiecte care fac exloatarea în galerii. În ceea ce priveşte locurile de muncă, preşedintele Academiei Române a susţinut: „Se prevede în proiect că în perioada de construcţie vor fi 2.000 de locuri de muncă sau 2.200. Această perioadă de construcţie durează doi ani. Ce se întâmplă cu locurile de muncă care dispar după doi ani când perioada operaţională va consuma între 500, în primele variante, sau 900 în ultima variantă propusă de locuri de muncă? (…) Durata proiectului este prevăzută pe 20 de ani, în care se epuizează zăcământul şi locuitorii care au funcţionat în această perioadă rămân şi ei fără locuri de muncă într-o zonă în care nu mai există nicio resursă, plus reputaţia proastă că s-a folosit cianură şi asta va îndepărta orice potenţial turist care ar veni să vadă această zonă", a conchis Ionel Haiduc. 
 
 

Citeşte şi:

 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările