Ionel Dancă recunoaşte necesitatea restructurării aparatului bugetar. Misiune imposibilă, în prag de alegeri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii, BNR, UE, agenţiile de rating spun de multă vreme că bugetul de stat merge pe un drum închis. Şi că momentul în care se va bloca e foarte aproape. Optimismul incorigibil al ministrului Florin Cîţu a respins toate aceste avertismente. În declaraţiile sale, pe care le-am criticat de multe ori, economia României va decola după pandemie în formă de „V”, şi va ajunge una din cele mai performante economii din UE.

Avându-l la conducere pe Cîţu.

Declaraţiile lui Ionel Dancă

Noutatea vine doar din faptul că sunt emise de şeful cancelariei premierului, pentru a „fezanda” populaţia în privinţa evoluţiei bugetului de stat.  Faptul că aceste declaraţii sunt produse acum, în prag de alegeri locale şi parlamentare, ne arată gravitatea situaţiei bugetare. Altfel nu risca Dancă să taie „craca” electorală pe care stă PNL în momentul de faţă.

„Numărul celor angajaţi în sectorul public în noiembrie 2019 era de 1,3-1,4 milioane. E în continuare la acelaşi nivel. A apărut criza sanitară COVID, a fost nevoie ca Guvernul să se concentreze pe alte priorităţi, pentru salvarea vieţii şi sănătăţii populaţiei şi acest lucru s-a făcut şi cu un necesar de resurse financiare şi umane suplimentar”.

Emil Boc a redus numărul de bugetari de la 1,4 milioane, lăsaţi de Tăriceanu, la 1,2 milioane, cu metoda „un angajat la şapte plecaţi”. Cum a crescut numărul bugetarilor la 1,4 milioane, să ne spună dl Ciolacu. Au fost angajaţi în perioada când ţara a fost guvernată de PSD?

„E la acelaşi nivel”, ne spune dl Dancă. Dar din noiembrie până în martie, când a apărut pandemia, câţi bugetari au plecat din sistem, la iniţiativa guvernului Orban? Niciunul, că se aşteptau alegerile anticipate!

„Acest obiectiv al restructurării aparatului bugetar şi al reducerii nu numai că este absolut necesar, el va fi făcut”. ….  „toate măsurile de sprijin pe care le-am adoptat în această perioadă, vor reclama în perioada următoare, pentru anul următor, o ajustare a deficitului bugetar care trebuie făcută inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar”.

Când va fi făcut, în prag de alegeri? Vreau să văd şi eu minunea asta!

Misiunea imposibilă în faţa căreia se află guvernul Orban

Bazându-se pe fanteziile  vânturate de ministrul de Finanţe, guvernul Orban a ignorat semnalele venite din toate direcţiile şi care spuneau că bugetul ţării va face implozie, la un moment dat.

Iată declaraţiile Consiliului de Administraţie al BNR:

”Incertitudini foarte mari caracterizează şi perspectiva investiţiilor, care sunt anticipate să consemneze un declin masiv în trimestrul II, de natură să determine practic integral contracţia economică din 2020, dar să şi afecteze potenţialul viitor al economiei”.

Despre avertismentele Comisiei Europene am scris aici. Şi avertismentele Consiliului Fiscal, prezentate de Daniel Dăianu, au fost în permanenţă ignorate de guvern, cu o inconştienţă sinucigaşă. Agenţiile internaţional de rating au plasat la „negativă” perspectiva economiei româneşti. Doar dl Cîţu o ţine pe a lui: economia va porni în formă de „V” in al doilea trimestru!

În loc să ia din timp măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, inclusiv prin restructurarea aparatului bugetar, despre care şi  Teodorovici spunea că poate fi redus cu 20%, guvernul Orban a aşteptat până i-a ajuns cuţitul la os. Încasările s-au prăbuşit în perioada de pandemie, cheltuielile au explodat, împrumuturile sunt sub semnul întrebării, experienţa din 2010 este încă vie. Până şi şomajul tehnic pentru o parte din bugetari a fost respins de minstrul Câţu. Care ne spunea că fiecare funcţionar este util la locul de muncă. Să-i plătească atunci, dacă are de unde!

Acum nu ştiu ce să mai facă. Să restructureze aparatul bugetar în prag de alegeri, înseamnă sinucidere electorală sigură. Să meargă mai departe cu actualele cheltuieli, există riscul ca dobânzile la împrumuturi să crească masiv, fiind oricum cele mai mari din UE. La ultima evaluare făcută de agenţia de rating S&P, ne-am făcut cruce că am scăpat de „JUNK”. Ministrul Cîţu s-a şi lăudat cu această „performanţă”. Aceasta este alegerea  imposibilă a guvernului Orban.

Concluzii

Nu mă aşteptam ca preşedintele Iohannis şi premierul Orban să accepte viziunea „idilică” a ministrului Cîţu în privinţa evoluţiei bugetare. Acum e uşor să dai vina pe coronavirus, dar adevăraţii conducători se uită şi la argumentele specialiştilor independenţi, nu lucrează cu „wishful thinking”. Nu văd cum va ieşi actuala putere din acest impas „existenţial”. Dă afară bugetari şi va pierde alegerile, sau nu-i va da, dar atunci România ar deveni nefinaabilă, şi alegerile tot pierdute vor fi. Unde nu-i cap, vai de şansele electorale!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite