Iohannis, despre preţul carburanţilor: 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă. Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la măsura Guvernului de a compensa preţul la carburanţi cu 50 de bani per litru, că premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat că sunt bani la bugetul de stat prin care să fie susţinută o astfel de măsură. Mai mult, şeful statului a adăugat că guvernele nu pot scădea accizele din cauza normelor europene existente, chestionat dacă ar fi fost preferabilă măsura reducerii accizelor.

„Reducerea accizelor e doar aparent la îndemâna guvernelor, de fapt nu este posibil din cauza normelor europene. E uşor să le creşti dacă vrei. Celelalte instrumente sunt să umble la TVA, la sprijin bugetar, alte mecanisme. În situaţia în care şi la noi preţurile la pompă au crescut destul de mult, Guvernul a analizat şi a ajuns la concluzia să facă ceva atât cât se poate. Nu e posibil să plafonezi preţul. Am discutat ieri cu premierul. Atât cât se poate este corect să se facă. Până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai când alimentezi la pompă, de exemplu la cei cu transport de mărfuri se simte la sfârşitul lunii. Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată de bugetul naţional, din resurse pe care le va identifica Guvernul, mai exact Ministerul Finanţelor”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat despre măsura luată joi de Guvern de a compensa preţul carburanţilor cu 0,5 lei per litru la alimentarea la pompă.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că a identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare a preţului carburanţilor, în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. Jumătate din această reducere va fi decontată de stat iar mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Impactul bugetar este de 2 miliarde de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite