Ce produse de unică folosinţă vor fi interzise în România. Guvernul a aprobat proiectul, la două luni după termenul limită DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanczos Barna, ministrul Mediului. FOTO: Facebook
Tanczos Barna, ministrul Mediului. FOTO: Facebook

Executivul a adoptat, în şedinţa de Guvern de miercuri, un proiect de ordonanţă privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care vizează transpunerea unei Directive europene (Directiva 2019/904/UE), interzicând punerea pe piaţă a unor produse de unică folosinţă. Aprobarea proiectului vine la două luni după termenul limită.

La finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat că nu poate estima ce cantitate de produse din plastic vor fi scoase de pe piaţă. El a mai explicat că vor fi epuizate treptat stocurile şi produsele de plastic vor fi înlocuite cu unele din materiale biodegradabile.

Proiectul de ordonanţă adoptat de Guvern poate fi accesat AICI

Ministrul Mediului a mai spus că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi. 

Ce produse de unică folosinţă vor fi interzise în România

De la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se interzice introducerea pe piaţă a următoarelor produse din plastic de unică folosinţă şi a următoarelor produse fabricate din materiale plastice oxodegradabile:

  • Beţişoare pentru urechi
  • Tacâmuri - furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti
  • Farfurii
  • Paie pentru băuturi
  • Agitatoare pentru băuturi
  • Beţe care se ataşează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepţia baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări şi aplicaţii profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor beţe
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile şi capacele acestora
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Fac excepţie următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: beţişoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosinţă; beţişoarele din plastic de unică folosinţă utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri ştiinţifice (diagnostic, educaţional sau în cercetare).

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă. Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”, a declarat Tanczos Barna, într-un briefing de presă susţinut miercuri la Palatul Victoria.

El a adăugat că va fi permisă în continuare producţia de plastic, însă produsele respective vor fi puse pe piaţă în afara UE.

Obiectivele actului normativ sunt „de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne”, conform notei de fundamentare.

Schimbările pe care le are în vedere proiectul de ordonanţă sunt legate de: „- prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; - utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; - reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; - interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile”.

Implementarea Directivei europene privind limitarea impactului unor produse din plastic care ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite