Florin Cîţu, după incendiul de la Ploieşti: Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului. Singura soluţie e să ne vaccinăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/George Călin
Foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul interimar Florin Cîţu susţine că sistemul medical este suprasolicitat şi cere celor cu atribuţii să asigure toate măsurile pentru siguranţa pacienţilor. Afirmaţiile vin în contextul incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, în urma căruia două persoane au decedat, iar o infirmieră a fost rănită.

"Din păcate, astăzi a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, la o secţie suport Covid-19. Doi pacienţi au murit, iar o infirmieră a suferit arsuri. Transmit condoleanţe familiilor celor doi pacienţi. Infirmiera este transferată la Spitalul Floreasca, unde va fi tratată. A fost activat planul roşu, am fost în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, pentru a mă asigura că avem locuri pentru pacienţi, 15 dintre ei au fost transferaţi. Vom vedea care este cauza incendiului, o anchetă a început.

Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete! Am cerut de fiecare dată ca spitalele să fie pregătite pentru valul 4, să existe avizele necesare, instalaţiile de oxigen să fie controlate. Ne confruntăm cu o suprasolicitare a sistemului medical din cauza valului 4 şi toţi cei implicaţi trebuie să se asigure că sunt luate toate măsurile pentru siguranţa pacienţilor! Şi repet: singura soluţie prin care putem lua presiunea de pe spitale este să ne vaccinăm în continuare", este mesajul premierului interimar.

În salonul în care se manifesta incendiul se aflau doi pacienţi de 74 şi 75 de ani, care au decedat, o asistentă şi o infirmieră. Infirmiera a fost rănită, fiind transportată la Spitalul Floreasca.

"Având în vedere fumul dens degajat pe secţia în care se aflau 21 de pacienţi s-a luat decizia evacuării, astfel: 16 la Spitalul Judeţean Ploieşti, 3 au refuzat transportul la spital şi cei 2 care au decedat.
La ora 4,36 la nivelul judeţului a fost pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie. La faţa locului au fost mobilizate operativ 5 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi calamităţi, 2 descarcerări, 9 ambulanţe SMURD, 1 ambulanţă SMURD de terapie intensivă mobilă şi 1 autospecială de grupă operativă cu 68 de pompieri militari. În sprijin au fost mobilizate 7 ambulaţe SMURD şi 7 autospeciale de transport victime multiple de la I.S.U. BIF. Totodată, în sprijin au acţionat 17 echipajele de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, 7 autospeciale cu 27 cadre de la IJJ Prahova şi 37 de cadre de la IPJ", transmite ISU.

Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu, potrivit sursei citate.

În luna februarie a.c., Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, informează pompierii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite