Firea: Guvernul României a decis înfiinţarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoţiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Gabriela Firea, în calitate de ministru al Familiei, a anunţat că Guvernul României a decis înfiinţarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoţiţi, având filiale în fiecare judeţ şi sector al Capitalei şi care va fi responsabil cu protecţia copiilor fugiţi din calea războiului din Ucraina.

„Criza umanitară de la graniţa României ne obligă să luăm decizii clare pentru protecţia copiilor fugiţi din calea bombelor!  Au fost adoptate, la propunerea noastră, măsuri noi pentru de sprijin pentru orfanii care vin din Ucraina , dar şi pentru copiii care ajung în România neînsoţiţi de părinţi”, a scris Gabriela Firea, joi, pe Facebook. 

Concret, Guvernul României a decis înfiinţarea Grupului Operativ pentru Copiii Neînsoţiţi, care va avea reprezentanţi în fiecare judeţ şi sector al Capitalei şi va fi format din specialişti în asistenţă socială, inspectori şcolari, inspectori sanitari şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Firea a transmis că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse stabileşte, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educatiei Naţionale şi Ministerul Sănătăţii, procedura pentru înregistrarea, tranzitul, şederea si protecţia acestor copii. „Trebuie să ştim în fiecare clipă unde se află fiecare copil neînsoţit şi cine îl are în grijă”, a precizat ministrul Familiei.

„Ne-am asigurat că direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protectia copilului au suficienţi angajaţi specializaţi pentru a îngriji copiii fără părinţi din Ucraina, unii dintre ei cu probleme de sănătate, fără a-i neglija pe copiii români pe care-i au deja în grijă. Direcţiile judeţene pot angaja de urgenţă, fără concurs, asistenţi sociali care să se îngrijească de aceşti copii refugiaţi”, a mai spus Firea. 

Copiii care ajung neînsoţiţi în România din cauza războiului din Ucraina beneficiază de protecţie la fel ca orice alt copil, a subliniat Firea.

„Ultima grijă a autorităţilor locale, care duc acum greul, trebuie să fie banii. Ne-am asigurat că sunt resurse guvernamentale pentru toate cheltuielile făcute de primării şi consilii judeţene pentru a le asigura copiilor refugiaţi condiţii normale de viaţa. Copiii nu au nici o vină în această luptă, dar traumele din aceste zile le-ar putea marca întreaga viaţă. Depinde doar de noi să le oferim linişte, protecţie si căldură sufletească”, a conchis ministrul. 

    

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite