EXCLUSIV Cine e premierul finanţist găsit de Marcel Ciolacu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonardo Badea, viceguvernator BNR Foto: Ocatv Ganea / Inquam Photos
Leonardo Badea, viceguvernator BNR Foto: Ocatv Ganea / Inquam Photos

Viceguvernatorul BNR Leonardo Badea este alegerea lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Badea a fost unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. PSD şi aliaţii din Parlament strâng, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă liderii social-democraţi sunt de părere că moţiunea nu va trece.

În cazul în care moţiunea de cenzură va trece luni de votul Parlamentului, Marcel Ciolacu îl va propune pentru funcţia de premier pe Leonardo Badea, fost parlamentar PSD, în prezent viceguvernator al Băncii Naţionale. Preşedintele Klaus Iohannis va avea ultimul cuvânt. Absolvent al Facultăţii de Finanţe la ASE Bucureşti, Leonardo Badea a fost ales senator de Dâmboviţa în 2012 din partea PSD (pe listele USL), fiind unul dintre apropiaţii lui Adrian Ţuţuianu, la acea vreme preşedinte al CJ Dâmboviţa. La alegerile parlamentare din 2016, Badea este ales deputat, tot în Dâmboviţa, apoi e recompensat de Liviu Dragnea cu funcţia de preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, însă rămâne în Parlament doar jumtate de an.

În vara anului 2017, Leonardo Badea ajunge preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), tot cu sprijinul lui Dragnea. La ASF, Badea a încasat o leafă exorbitantă: aproape 15.000 de euro lunar.  Între timp, protectorul său politic, Adrian Ţuţuianu, a fost dat afară de Liviu Dragnea din PSD şi a ajuns la ProRomânia. Leonardo Badea a demisionat după doar doi ani de la şefia ASF, însă a avut grijă să-şi aranjeze înainte o nouă sinecură cu prestigiu. În toamnă anului trecut, a fost susţinut de PSD pentru funcţia de viceguvernator al BNR, unde încasează ”doar” 13.000 de euro lunar, iar mandatul e de cinci ani. 

PSD şi partenerii din Parlament (ALDE, ProRomânia şi PPUSL) strâng în acest moment 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii. Plus încă cinci voturi (cel puţin) de la deputaţii minorităţilor naţionale fideli PSD. Însă, în ciuda aritmeticii parlamentare, moţiunea nu va trece, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu se teme că parlamentarii controlaţi de Ionel Arsene (liderul PSD Neamţ) şi Dumitru Buzatu (liderul PSD Vaslui) nu vor vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, susţin surse politice pentru Adevărul. Arsene şi Buzatu au o dispută personală cu Ciolacu. În total, cei doi baroni din Moldova controlează cel puţin 10 parlamentari.

Într-o şedinţă online cu liderii PNL din teritoriu, premierul Ludovic Orban i-a asigurat că moţiunea de cenzură nu va trece de votul Parlamentului, susţin surse politice pentru Adevărul. „Vom trece cu bine şi peste ziua de luni, apoi ne vedem liniştiţi de campanie, de guvernare şi de alegeri. Moţiunea nu trece”, le-a spus premierul Ludovic Orban liderilor PNL din ţară, într-o şedinţă pe teme de campanie. 

Marcel Ciolacu susţine că acuzaţiile de blat între PSD şi PNL lansate de Victor Ponta sunt neserioase. Preşedintele PSD îi cere liderului ProRomânia să se ţină de cuvânt şi să voteze împotriva Guvernului Orban la moţiunea de cenzură programată luni. Victor Ponta spune că rezultatul e deja cunoscut: moţiunea pică. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite