EXCLUSIV Criza de la TVR şi Radio România, rezolvată prin OUG. Până când vor fi prelungite mandatele şefilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu, şefii TVR şi Radio România. FOTO Facebook - Ramona Săseanu & romania-actualitati.ro
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu, şefii TVR şi Radio România. FOTO Facebook - Ramona Săseanu & romania-actualitati.ro

Coaliţia a decis rezolvarea crizei de la TVR şi SRR, acolo unde expiră interimatul conducerii, printr-o OUG, care prelungeşte mandatele şefilor şi obligă Puterea să stabilească noua conducere până la finalul lui septembrie.

Coaliţia a amânat discutarea situaţiei referitoare la conducerile de la Televiziunea Română (TVR) şi Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), în condiţiile în care luni este ultima zi de interimat a Ramonei Săseanu (preşedinte şi director -general TVR) şi a lui Liviu Popescu (preşedinte şi director-general SRR, instituţie cunoscută şi ca Radio România). Deşi au fost numiţi pentru un interimat de 60 de zile la sfârşitul lui iunie, tensiunile din Coaliţie şi lipsa de coordonare au dus la apariţia unei situaţii de criză, în condiţiile în care dacă până luni nu există o nouă conducere, fie ea şi interimară, nu ar avea cine să semneze documente de bază pentru funcţionarea unei instituţii: aprobare de plăţi ale salariilor, aprobare de deplasări şi alte sarcini de muncă etc.

În mod normal, Coaliţia şi Opoziţia ar fi trebuit să discute despre declanşarea unei proceduri de numire a unor noi Consilii de Administraţie, apoi să se aplece şi asupra stabilirii conducerii executive, adică oamenii care îndeplinesc simultan funcţii de preşedinţi şi directori-generali.

Surse politice din Coaliţie au precizat pentru „Adevărul” că mai mulţi politicieni au încercat să mişte lucrurile prin diferite solicitări de consultare, dar colegii i-au ignorat. Printre aceştia au fost Gabriel Andronache (lider de grup al PNL), Viorel Badea (preşedintele Comisiei de cultură din Senat) Anca Dragu (preşedinta Senatului), precum şi actualul secretar general al Camerei Deputaţilor, Ionuţ Dumitrică (fost deputat PNL). Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că aleşii din Legislativ au fost în vacanţă parlamentară, dar şi pentru că cei mai mulţi dintre liderii Coaliţiei au fost complet dezinteresaţi. 

Puşi în faţa unei situaţii de criză, mai mulţi lideri ai Coaliţiei s-au reunit joi la Parlament. În şedinţă, au fost puse pe masă opţiunile care să rezolve, cel puţin temporar, situaţia din cele două instituţii. Până la urmă, partidele din Coaliţie au ajuns la un acord prin care Guvernul să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să fie prelungită perioada de interimat. Aceasta era cea mai facilă variantă, însă era necesar consensul între parteneri, precum şi acordul premierului, care acum există, potrivit surselor „Adevărul”.

Ce prevede OUG

„În cazul în care desemnarea conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv a Societăţii Române de Televiziune nu este realizată pe durata vacanţei parlamentare şi în lipsa obiectivă a convocării Parlamentului în sesiune extraordinară, până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept pentru două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de Administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului”, arată draft-ul de OUG obţinut în exclusivitate de „Adevărul”. Premierul este cel care va decide când dă OUG, adică dacă va fi vineri sau luni, în ultima zi a interimatului.

Alternativa, mult mai riscantă

Una dintre variantele care au fost pe masă a fost convocarea Birourilor Permanente Reunite, care să decidă un plen comun. În acest plen comun ar fi avut loc din nou forţarea artificiului din iunie. Mai precis, începerea şedinţei prin enunţarea faptului că este dorită o începere a procedurii normale de numire pentru funcţiile vacante, însă constatarea faptului, la scurt timp de la începerea şedinţei, că nu mai există cvorumul iniţial. Automat, procedura era sistată şi responsabilitatea era pasată celor din BPR. În BPR, controlat de actuala Putere, ar fi fost propusă o prelungire cu 60 de zile a mandatului Ramonei Săseanu şi al lui Liviu Popescu, fiind responsabili doar de gestionarea „treburilor curente”, adică semnarea documentelor pentru salarii şi funcţionarea instituţiei, însă fără vreo posibilitate de a face angajări sau a întreprinde vreo reformă.  

Ce spune PSD

Poziţia PSD este că actuala Putere a ajuns să aducă TVR şi Radio România în criză, aşa că tot Coaliţia trebuie să găsească şi o soluţie de rezolvare, din moment ce nu a făcut niciun pas pentru a se consulta cu Opoziţia. „E responsabilitatea guvernanţilor să găsească soluţia legală pentru rezolvarea situaţiei. Ei au creat-o, ei să o rezolve. Eu nu prea cred că poate fi prelungit interimatul”, a declarat pentru „Adevărul” Lucian Romaşcanu, liderul senatorilor PSD. Social-democratul a precizat că PSD este gata oricând şi pentru începerea procedurii normale de numire a unei noi conduceri a TVR şi Radio România, având oameni pregătiţi pentru funcţiile care revin partidului din care face parte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite