Eurobarometru: 74% din tinerii români sunt pro-europeni. Ciucă: Majoritatea înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură ca cetăţeni europeni

Eurobarometru: 74% din tinerii români sunt pro-europeni. Ciucă: Majoritatea înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură ca cetăţeni europeni

FOTO Guvernul Romaniei

Viitorul României nu poate fi altul decât pro-european, a transmis, luni, premierul Nicolae Ciucă, dupa publicarea celui mai nou sondaj Eurobarometru. Conform acestuia, 70% din tineri sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au, iar asta determină Executivul să continue şi să dezvolte politicile publice, a mai spus prim-ministrul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Viitorul României nu poate fi altul decât pro-european. Am primit, azi, de Ziua Naţională a Tineretului, cea mai frumoasă confirmare şi mă bucur enorm să aflăm din cel mai recent Eurobarometru, că majoritatea tinerilor români înţeleg şi simt beneficiile de care se bucură  ca cetăţeni europeni”, a transmis premierul, conform unui comunicat transmis pe pagina de Facebook a Guvernului.

Nicolae Ciucă a afirmat, citand sondajul, că trei sferturi dintre tinerii români sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi asta arată o mai mare deschidere şi susţinere pentru politicile europene decât alte categorii de vârstă.
 
„Marea lor majoritate - 74% - sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, iar peste 60% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală. Faptul că 70% dintre tineri sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au ne determină pe noi, cei care azi guvernăm, să continuăm şi să dezvoltăm politicile publice care să încurajeze tinerele generaţii să rămână şi să îşi dezvolte carierele şi afacerile în România”, a mai spus prim-ministrul.
 
Potrivit acestuia, printre priorităţile tinerilor dar şi ale Guvernului se află „sistemul de educaţie, situaţia economică, şomajul, locuinţele, mediul înconjurător”, 
 
„Sistemul de educaţie, situaţia economică, şomajul, locuinţele, mediul înconjurător şi schimbările climatice sunt priorităţi ale tinerilor noştri, deci şi ale noastre
 
Folosirea şansei enorme a celor 80 de miliarde de euro - bani europeni care vor ridica standardele serviciilor publice şi vor creşte oportunităţile de dezvoltare a mediului antreprenorial  - se dovedeşte a fi, în aceste condiţii, un angajament pe care administraţia publică, Executivul, trebuie să îl îndeplinească pentru a nu dezamăgi tânăra generaţie, pentru care implementăm, deja, cadrul unui viitor mai bun, la noi acasă, în România Europeană, care susţine valorile euro-atlantice”, a conchis premierul Nicolae Ciucă.
 

CE:Tinerii români – pro-europeni şi optimişti privind viitorul Uniunii

Potrivit sondajului Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană  74% dintre tineri sunt satisfăcuţi cu viaţa pe care o duc, iar 61% dintre ei apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în viaţa personală.
 
Totodată tinerii români se declară satisfăcuţi cu viaţa pe care o au în proporţie de 64% (grupa de vârstă 15-24 de ani) şi 74% (grupa de vârstă 25-34 de ani). 61% dintre cei din grupa 25-34 ani sunt mulţumiţi de direcţia pe care o ia viaţa proprie, iar 70% sunt mulţumiţi de locul de muncă pe care îl au.
 
În termeni de principale preocupări, tinerii consideră sistemul de educaţie una dintre principalele provocări cu care se confruntă, alături de situaţia economică, şomaj, locuinţe şi mediul înconjurător şi schimbările climatice, şi au o opinie pozitivă asupra comerţului liber, ca politică internaţională.
 
Aproximativ 40% dintre tineri declară că nu discută subiecte legate de politica la nivel european, însă majoritatea lor au o percepţie pozitivă asupra modului în care funcţionează democraţia atât în Uniunea Europeană (63%), cât şi în România (50%).
 
În legătură cu Uniunea Europeană, 74% dintre tineri sunt optimişti în ceea ce priveşte viitorul acesteia, iar aproximativ 55% apreciază că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună în Uniune. Tinerii de peste 25 de ani sunt, în mod consecvent, mai deschişi faţă de politicile europene decât alte categorii de vârstă, având o părere puternic pozitivă despre acestea. Tot ei apreciază că valorile şi solidaritatea sunt cele care contribuie la sentimentul de comunitate, alături de economie, educaţie, statul de drept şi cultură.
 
Majoritatea tinerilor consideră că Uniunea Europeană ar trebui să beneficieze de mijloacele necesare pentru a gestiona mai bine în viitor crize precum pandemia de coronavirus (81%) şi apreciază că programul NextGenerationEU va fi eficient în gestionarea efectelor pandemiei (57%).
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările