Deputat PNL: AUR trebuie scos în afara legii. După atacul asupra Parlamentului, am extins plângerile penale la adresa liderilor Claudiu Târziu şi George Simion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, a anunţat la RFI că a extins plângerile penale la adresa copreşedinţilor AUR, George Simion şi Claudiu Târziu, cu precădere după protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului, pe 21 decembrie. Liberalul susţine că formaţiunea condusă de cei doi ar trebui scoasă în afara legii.

Alexandru Muraru a transmis că 2021 a fost un an care „a întors pe dos societatea românească”.

„În 2021 am fost martorii manifestărilor acestui vis pe care l-aş denumi grotesc, este vorba despre acest miraj al neo-legionarismului, adică este un amestec de conservatorism, de tradiţionalism, de naţionalism, de ultraortodoxism, concomitent cu o respingere a valorilor occidentale şi cu o înlocuire a acestora cu tot felul de minciuni agresive şi violenţa directă exista deja, mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control (...). Soluţia este fermitatea legii şi pedepsirea exemplară a derapajelor”, a spus reprezentantul special al Guvernului, luni, la RFI.

Totodată, deputatul PNL a declarat că AUR trebuie scos în afara legii şi a explicat demersul care ar face acest lucru posibil.

„Instituţiile statului trebuie să răspundă dacă această formaţiune AUR este o ameninţare la adresa ordinii constituţionale a României şi pe cale de consecinţă e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa. (...). Există două proceduri ... după modelul german, Parchetul General poate declanşa această procedură şi CCR este chemată, prin legea de la începutul anilor 2000 pe baza căreia se înfiinţează şi funcţionează partidele politice, să confirme o asemenea rezoluţie”.

Muraru a mai precizat că a făcut plângeri penale pe numele copreşedinţilor AUR, George Simion şi Claudiu Târziu, susţinând că ei au „coordonat” protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului pe 21 decembrie, faţă de impunerea certificatului verde. 

„Pot să vă spun în premieră astăzi că după atacul asupra Parlamentului, de acum câteva săptămâni, sunt în legătură cu organele competente şi am extins în aceste zile plângerile penale la adresa copreşedinţilor AUR Claudiu Târziu şi George Simion, pentru diverse fapte penale pe care le-am încadrat în plângerile mele, asta pentru că în discuţiile pe care le am cu investigatorii, un partid politic nu poate fi pus sub urmărire penală, dar membrii care au coordonat acest atac pot fi anchetaţi”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite