Barna şi Cioloş la Adevărul Live: Orban se preface surprins că vom avea candidat propriu la prezidenţiale. Românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă

Dan Barna şi Dacian Cioloş, despre disensiunile din Opoziţie.Vor sau nu să intre la guvernare? 

Liderii Alianţei USR-PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, au explicat, la Adevărul Live, de ce vor avea candidat propriu pentru Cotroceni şi nu-l vor susţine pe Klaus Iohannis. „Dacă nu am avea un candidat la prezidenţiale, am abandona votul politic de duminică“, susţine liderul USR Dan Barna. Dacian Cioloş a susţinut că Alinaţa 2020 va intra la guvernare numai în urma unor alegeri anticipate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Adevărul: Vă aşteptaţi să fiţi egalii PSD-ului după aceste alegeri ?

Dacian Cioloş (PLUS): Nu e o performanţă să fii egalul PSD după ce a făcut PSD. PSD ar trebui să dispară complet din politică. Ce a rămas acolo e găunos. Sunt minciuni, sunt manipulări. Au ţinut în sărăcie zone întregi din România ca să le poată manipula. Am avut rezultate deosebite în Vaslui, Constanţa şi Sălaj, nu pentru că e judeţul meu. Acolo PSD câştiga. Asta arată că Alianţa 2020 nu e una concentrată doar pe urban. Dacă cei din dispora ar fi fost lăsaţi toţi să voteze, am fi ieşit înaintea PSD.

Dan Barna (USR): Ştiam că vom avea un rezultat spectaculos cu 7-8 zile înainte de alegeri. În Bacău, unde am câştigat, 7 cetăţeani din 10 ne spuneau că vor vota pentru noi. Credeam că suntem în Braşov sau Sibiu. Am realizat că vom avea un rezultat spectaculos.

Vrea sau nu Alianţa 2020 USR-PLUS să schimbe guvernul Dăncilă? Ieri tot PSD a pus preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Barna: Nu e niciun dubiu. Acest Guvern trebuie să plece, nu doar pentru că i-a umilit pe românii din diaspora. Votul de duminciă ne-a făcut să ne spălăm faţa în Europa. Avem oameni competenţi la Bruxelles de care vom putea fi mândri. Însă votul de duminică nu avea cum să rezolve situaţia din Parlament. Am avut negocieri reale, dar când s-a ajuns la vot, s-a văzut că majoritatea post-Dragnea continuă să funcţioneze. Lacheii lui Liviu Dragnea sunt tot acolo. Luni vom discuta despre moţiune de cenzură.

Cioloş: E o probă de tetratlon. Am parcurs doar o probă. Toate partidele, în afară de PSD, ar avea de câştigat dacă noi am avea alegeri anticipate. Până la prezidenţiale nu e posibil. Până atunci, putem să avem o guvernare care să fie ţinută sub control şi să nu mai facă prostii. Dar după prezidenţiale am putea merge la anticipate. Din vara anului 2020, când vor fi şi alegeri locale, am putea porni la drum cu noi primari şi noi parlamentari. Din 2020 vom avea alegri doar în 2024, apoi în 2028. Putem porni pe o perspectivă de 8 ani. Nu vrem să peticim pe ici, pe colo. Vrem să reformăm statul.

A plecat Dragnea, Guvernul e practic acelaşi. Guvernul trebuie să se schimbe sau nu? Unii se feresc să intre la guvernare.

Cioloş:  Intrăm la guvernare poimâine, dar cu o majoritate în Parlament. După prezideţiale e posibil să avem anticipate. USR e gata să renunţe la mandate. Nu suntem sudaţi de scaunele de acolo. Alianţa USR-PLUS intră la guvernare după un rezultat la anticpate. Nu putem să intrăm într-un Guvern alături de partide care până acum patru zile au fost umăr la umăr cu Dragnea la scoaterea României din Europa.

La cine vă referiţi mai exact ?

Barna: UDMR, oamenii de la Ponta au susţinut o bună bucată de vreme ce a făcut PSD. Primele două Guverne Dragnea, sunt acum la Ponta. Am susţine un Guvern non-PSD care ne-ar susţine proiectele.

Cioloş: Trebuie să avem o majoritate în Palament care dă jos acest guvern. Apoi se poate intră în campanie pentru prezidenţiale, apoi anticipate. Poate să rămână guvernul Dăncilă, dar nu cu doamna Dăncilă premier. În toamnă, putem forma o majoritate care să voteze dizolvarea Parlamentului şi mergem la anticipate. În afară de PSD şi ALDE, toate celelate partide ar trebui să fie interesta de anticpate.

Barna: Cu această majoritate, cum poţi să faci lucruri consistente?

Cioloş: Nu e în interesul României să aibă un Guvern fără majoritate în Parlament. Eu nu mai fac asta.

Pare că există multă suspiciune între Alianţa 2020 USR-PLUS şi PNL. Au fost şi nişte declaraţii ale lui Ludovic Orban, nişte atacuri mai mult sau mai puţin voalate la Alianţă, că nu vrea să se implice, că nu vrea să schimbe Guvernul, cum scăpaţi de asta ?
 
Cioloş: Deci ne reproşează de ce ne gândim noi să avem un candidat la prezidenţiale. Eu asta am înţeles din declaraţie, nu cred că e motiv de suspiciune.
 
Va avea Alianţa candidat propriu sau nu ?
 

Barna: În toată povestea asta, dacă ne uităm în ultimul an de când a început Alianţam noi am fost singurii consecvenţi în mesaj. Am spus clar că obiectivul este să guvernăm în România, vom fi prezenţi în toate etapele electorale, vom avea candidaţi proprii în toate etapele electorale, şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale, şi la locale şi la naţionale. Faptul că Ludovic Orban se preface surprins că află că vom candidat la prezidenţiale, lucru pe care l-am spus constant din momentul în care am fost ales preşedinte la USR şi din momentul în care s-a născut alianţa. Românii au confirmat că USR-PLUS este alianţa logică şi suntem câştigătorii morali foarte clar. Chiar am câştigat pariul cu colegii parlamentari. Eu am spus că vom avea 22,78%, am avut 22,40%, foarte aproape. Ăla a fost rezultatul pe care l-am avut în vedere. Suntem consecvenţi şi facem ceea ce am spus românilor că vom face. N-am schimbat discursul şi nici mesajul. Şi practic, dacă e să-i răspund mesajului lui Ludovic Orban de aseară, Alianţa USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de acest tip de politică de ciupeală oportunistă pe care acum Ludovic Orban o promovează aseară, făcându-se surprins de lucruri pe care le ştia foarte bine şi care sunt consecvente din punctul nostru de vedere. USR-PLUS a câştigat. Este pe locul 2-3 în opţiunile românilor, un rezultat semnificativ, pentru că oamenii vor un alt tip de politică credibilă, consecventă şi predictibilă. Asta propune USR-PLUS.

Cioloş: Noi am avut deschidere cu PNL. Nu cred că poate spune cineva că am exclus din start colaborarea. Există deschidere. Avem dialog cu oameni de acolo.

Barna: Am susţinut-o ieri pe Raluca Turcan.

Cioloş: Un sfert din electorat a votat cu noi. Ne poate reproşa PNL că avem intenţia de a candida la prezidenţiale? Nu cred că ăsta e motiv de dispută. Faptul ă noi avem candidat nu însemană că suntem împotriva cuiva.

Barna: Gândiţi-vă cum ar arăta un tur doi în care românii să aleagă între Iohannis şI candiatul Alianţei. Politica nu înseamnă bătăi şi ciomage.

Faptul că vreti un candidat propriu poate fi intrepretat in multe feluri. Care e motivaţia principală?

Barna: Un sfert din România ne-a cerut să fim prezeneţi în viaţa politică. Dacă noi nu am avea un candidat la prezidenţiale, am fi abandonat votul politic de dumincă. Este perfect firesc ca Alianţa 2020 să se prezinte la alegerile prezidneţiale cu un candidat.

Sunteţi doi lideri ai Alianţei dar în acelaşi timp sunteti liderii unor partide politice. Uitam că această Alianţă e formata din două partide. Peste tot s-a văzut mai degrabă că la alegeri a câştigat USR.

Barna: Noi în toate comunicările am precizat USR-PLUS.Trebuie să facem împreună eforturi ca oamenii să înţeleagă că sunt două partide complementare. Ne-aţi văzut în campanie împreună. În teritoriu am organizat evenimentele în comun.

Oamenii pe Facebook spun că lucrurile n-ar fi tocmai roz în această Alianţă. Lucrurile merg bine între dvs în alianţă ? Aveţi lucruri de împărţit ? Aveţi ceva să reproşaţi USR-ului, domnule Cioloş ?

Cioloş: Când am avut ceva să spunem, le-am discutat, am luat deciziile şi am mers mai departe. Asta nu înseamnă că sunt disensiuni.

Dvs cum vedeţi situaţia, domnule Barna ?

Barna: Această Alianţă a fost un pariu pe care eu şi Cioloş l-am pus pentru România. Au fost mulţi oamnei care s-au chinuit să ne explice cât de grozav ne-am descurca separat. România avea nevoie de o forţă care să se bată de la egal la egal cu PSD. Alianţa USR-PLUS a ajuns la acest rezultat pentru că a funcţionat.

Am citit tot pe Facebook că pentru Bucureşti vin alegerile locale. Ar vrea să candideze pentru Capitală Nicuşor Dan, dar de la USR ar vrea să candideze şi doamna Wring şi domnul Vlad Voiculescu. Cum rezolvaţi asta ? Iar concret cum veţi proceda la alegerile locale ? Sunt doritori din ambele partide mai ales pentru oraşele mari.

Barna: Foarte simplu. Pentru a o scoate pe Firea de la controlul Bucureştiului, e nevoie de un candidat unic al Opoziţiei. Trebuie să dezvotăm un mecansim care să genereze candidatul cu cele mai multe şanse. Nicuşor Dan nu şi-a anunţat ieri candidatura. E obiectivul său personal. Vor participa toţi candidaţii în acest proces pe care îl vom gândi. Răspunsul este: competenţa.

Cioloş: Nu există decizii luate. Nu există niciun candidat stabilit.

De ce USR şi PLUS nu fuzionează ?

Cioloş; Lumea a votat două partide complementare. Cel mai mult ar avea de câştigat alianţă dacă cele două partide se consolidează. Suntem într-un proces de consolidare.

Înseamnă că ceva vă şi separă. Ce anume ? Ce vă împiedică de la o fuziune ?

Barna:  Lucrăm în mod real la a construi cea ai funcţională variantă de a guverna în 2020.

Domnule Cioloş, s-a întrebat lumea unde aţi dispărut dupa alegerile de duminica. Aţi dispărut puţin din atenţia publică.

Cioloş: Am fost la Bruxelles unde se contituie grupurile politice. Noi construim un grup politic nou. Suntem al doilea partid din acest grup. Suntem în faţa partidelor din Spania şi din Suedia. Nu trebuie să avem niciun complex faţă de alţi cetăţeani din UE.

Domnule Barna, aţi fost la Antena 3. De ce v-aţi dus şi ce răspundeţi oamenilor care vă critică pentru că aţi mers acolo ?

Barna: Eu consider că mijloacele media sunt instrumente de vorbit cu oameni şi nu scopuri în sine. Alianţa a luat 22, 4%, dar şi PSD a luat 22,5%. Pentru fiecare membru al nostru, de care suntem mândri, există tot în România, tot alături de noi, există şi un alt cetăţean care are o altă viziune. Oamenii aceia merită să audă şi mesajul nostru. Am primit foarte multe mesaje de la oameni, care-mi spuneau: Vă mumţumim pentru că a trebuit să mergeţi în biserica părinţilor mei, la Antena3, pentru a vă asculta şi tatăl meu. Alianţa USR-PLUS îşi propune să reprezinte toţi românii. Am fost perfect asumat. Voi merge şi la alte televiziuni. Vorbim de trei ani noi între noi şi am ajuns la o Românie fragmentată. Sunt perfect împăcat că am particpat la acea emsiune.

Când anunţaţi candidatul comun la preşedinţie ?

Cioloş: Nu ne-am stabilit un termen.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: