Dacă Orban câştigă alegerile pentru funcţia de şef al PNL, Florin Cîţu  trebuie să demisioneze din funcţia de premier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta politică a mers prea departe între cele două tabere, Cîţu şi Orban, pentru a mai exista o reconciliere. Este clar că dacă moţiunea Orban va câştiga alegerile, actualii susţinători ai lui Cîţu nu mai au ce căuta în echipa de conducere a PNL. Aşa e corect şi normal într-o democraţie. Mai mult, la fel de normal este ca şeful partidului aflat la guvernare să deţină şi funcţia de premier.

Am văzut în trecut experienţe nefericite când această cutumă a democraţiei nu a fost respectată.

Ce acuze îi aduce lui Orban echipa lui Cîţu

Mai toţi susţinătorii importanţi ai lui Cîţu susţin acelaşi lucru, sintetizat de Emil Boc:

Domnul Orban nu mai poate reprezenta viitorul pentru PNL pentru că a pierdut ultimele alegeri. Să fim bine înţeleşi, ultimele alegeri pentru PNL le-a câştigat preşedintele Iohannis, nu domnul Ludovic Orban”. „Benzina domniei sale se apropie de sfârşit când vorbim de capacitatea de a duce mai departe un partid la nivelul următor”.

Aceleaşi idei le găsim şi la principalii susţinători al lui Cîţu: Raluca Turcan, Robert Sighiartău, secretar general al PNL, Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Florin Roman, Daniel Buda şi alţi lideri important care şi-au exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu, deşi n-au exprimat critici directe la adresa lui Orban. Printre aceştia, Dan Vilceanu, Mara Mareş, preşedinte TNL, Gheorghe Flutur, Daniel Fenechiu, Lucian Bode, Nicolae Ciucă, miniştri importanţi în guvernul Cîţu.

Principala acuză adusă lui Orban este ca a vândut interesele PNL cand a negociat împărţirea ministerelor in coaliţia de guvernare, pentru a-şi securiza poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Opinia lui Orban despre echipa de susţinători ai lui Cîţu n-a întârziat:

 „Acuma, sigur că să vorbeşti de un suflu nou cu o echipă în spate care o are pe Alina Gorghiu, pe Raluca Turcan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Victor Paul Dobre, Florin Roman şi aşa mai departe, ca să nu fac o listă chiar , să vorbeşti de un suflu nou, mă rog, trebuie definit ce înseamnă un suflu nou”.

Este clar că aceşti „vechi” din PNL nu vor mai face parte din echipa Orban, dacă acesta câştigă alegerile la şefia PNL.

„Emil Boc e mai optimist, când declară:

„Acest partid va ieşi în septembrie mai consistent şi mai bine întărit decât a fost vreodată. Competiţia aceasta internă este doar o competiţie corectă între colegi, pentru viitorul acestui partid pe care noi îl reprezentăm, dar cu impact major şi pentru destinul României şi al românilor în anii care urmează”. „Cred într-o echipă care va câştiga şi acea echipă va întinde mâna în secunda în care se anunţă rezultatul celui care a pierdut şi împreună merg mai departe”.

Acest lucru poate se va întâmpla, dar puterea şi deciziile viitoare vor aparţine echipei câştigătoare, ceilalţi vor fi marginalizaţi şi trimişi în tribuna a doua.

Deciziile politice în coaliţia de guvernare la va lua Orban şi ceilalţi şefi de partide

Şi acum se  întâmplă acelaşi lucru. Toate ideile reformatoare avansate de premierul Cîţu la începutul mandatului, în vederea reducerii cheltuielilor bugetare, s-au lovit de opoziţia lui Orban, iar Cîţu a dat înapoi, a renunţat la ele. Dacă Orban câştigă preşedinţia PNL, tot el va dicta politica bugetară viitoare. Problema e că de plătit, în caz de eşec, va plăti premierul Cîţu, Orban se va spăla pe mâini ca Pilat din Pont.

Situaţia economică a României este dramatică, oricât s-ar lăuda Iohannis, Cîţu şi alţi şefi. Regimul Orban-Cîţu a împrumutat România cu 30 de miliarde euro într-un an jumătate, cam o treime din cât s-au împrumutat guvernele anterioare în 30 de ani. Deficitul bugetar a urcat la 10%, cel mai mare din istoria post-decembrista a României. Cele 30 de miliarde euro împrumutate s-au dus în consum, prea puţin în investiţii, şi de aici creştere economică cu care se laudă  guvernanţii. Odată chetuiti aceşti bani, alţii nu mai vin, pentru că nu ne putem împrumuta la infinit la costuri decente.

Cîţu care înţelege mai bine viitorul economic al ţării, nu va risca să plătească oalele sparte de deciziile lui Orban în fruntea PNL. În mod sigur va alege să demisioneze din fruntea guvernului, dacă va pierde lupta pentru şefia PNL, ne mai având susţinerea partidului care l-a propus. Şi miniştrii care-l susţin nu vor mai avea tupeul să spună că reprezintă opţiunea PNL.

Orban va cere el şefia guvernului. L-a acceptat pe Cîţu premier pentru că pe el nu l-au vrut partenerii din USR PLUS. După reconfirmarea lui Orban în funcţia de şef al PNL, nu vor mai avea ce să facă, îl vor accepta şi în funcţia de premier. Este logic, democratic  şi corect aşa.

Va veni o nouă echipă guvernamentală, în care susţinătorii de acum ai lui Orban vor avea partea leului. Iarăşi o opţiune corectă politic.

Ce va face preşedintele Iohannis? 

Adevărul este că la domnia sa stă, teoretic,  alegera viitorului şef al PNL şi premier. Mulţi lideri şi oameni de frunte ai PNL aşteaptă un semn de la dânsul, înainte de a decide pe cine susţin la şefia PNL. În bună corelaţie cu „sindromul tătucului”, de care România nu a scăpat încă.

Dacă Iohannis da un semn, fie şi discret, că-l susţine pe Orban sau Cîţu, va înclina decisiv balanţa în favoarea candidatului susţinut.

Este posibil ca, totuşi, Iohannis să se abţină de la a da vreun semn explicit sau implicit, pe cine preferă ca viitor şef al PNL. Şi aşa ar fi politic corect. Probabil aşa se va şi întâmpla.

Concluzie

Cine va câştiga şefia PNL va conduce cu propria echipă partidul şi guvernul României. Dacă acela va fi Orban, Cîţu trebuie să demisionze şi să-l lasa pe Orban să conducă viitorul guvern, din care să nu mai facă parte miniştrii care acum îl contestă. Aşa se întâmplă şi în alte ţări, şi aşa este democratic corect.

Nici partenerii de coaliţie nu au cum să conteste această variantă, dacă Orban câştigă alegerile pentru şefia PNL.

Cum este mai bine pentru viitorul României este o altă întrebare, la care treuie să răspundă delegaţii la congresul PNL.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite