Parlamentul a decis: alegerile locale, organizate în şase luni de la terminarea stării de alertă. Data scrutinului, la mâna PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, liderul PSD, are grijă ca PNL să se erodeze până la locale sau parlamentare. FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu, liderul PSD, are grijă ca PNL să se erodeze până la locale sau parlamentare. FOTO Mediafax

Parlamentul a votat proiectul de lege prin care alegerile locale ar urma să fie organizate la şase luni după terminarea stării de urgenţă sau a celei de alertă, data acestor alegeri urmând a fi stabilită de Parlament.

UPDATE Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali a trecut de Parlament.

UPDATE PNL a anunţat că nu va vota proiectul de lege, la fel nici PMP şi USR. PSD şi UDMR susţin actuala formulă. 

„Noi am stabilit în Comisia juridică că se pot prleungi mandatele aleşilor locali  cu până la 6 luni, de la finalizarea şi încheierea stării de urgenţă şi de alertă. Dăm posibilitatea Parlamentului la finalizarea stării de alertă să stabilească data. De ce vă deranjează că stabileşte Parlamentul data? Dacă nu vă place şi vreţi să atacaţi la Curte, atacaţi-o”, le-a transmis Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. .

***

Proiectul de lege care ar trebui să adopte OUG dată de Guvern privind prelungirea mandelor primarilor a fost modificat din nou de aleşii PSD. Astfel, social-democraţii au adoptat mai multe amendamente în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

De exemplu, PSD a stabilit că alegerile privind localele „se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării stării de urgenţă sau a stării de alertă”. Anterior, alagerile erau stabilite la maxim şase luni de la terminarea stării de urgenţă. 

De asemenea, PSD nu vrea să renunţe nici în ceea ce priveşte stabilirea datei alegerilor. Social-democraţii vor ca Parlamentul să stabilească data, cu cel puţin 75 de zile înainte de votare, nu Guvernul.

Mandatele aleşilor locali vor fi prelungite cu şase luni de la încetarea stării de urgenţă sau stării de alertă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite