Cum arată „reformarea” clasei politice la cinci ani de la Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani de la tragedia de la Colectiv, în ciuda faptului că mii te oameni au cerut în stradă reformarea clasi politice, cea mai mare parte a actorilor politici de la acea vreme se află în continuare pe cai mari.

Pe 5 noiembrie 2015 Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de premier, la câteva zile după tragedia de la Colectiv în care au murit 64 de persoane. Cu o seară înainte de demisia lui Ponta, aproape 70.000 de oameni au protestat în toată ţara, una din cererile principale a străzii fiind reformarea clasei politice.Cu toate astea, majoritatea miniştrilor din Guvernul Ponta de la acea vreme se află în continuare azi pe prima scenă politică, unii pregătindu-se de noi mandate în Parlament.

Victor Ponta, aliaţi vechi şi noi

Deşi a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile locale, Victor Ponta a bătut palma între timp cu partidul lui Tăriceanu, ALDE, cu care va face alianţă la parlamentare şi speră să treacă pragul electoral. Rămas în conştiinţa publică pentru că dădea asigurări că România se poate descurca cu arşii de la Colectiv, ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, trebuia să fie şi el în echipa lui Ponta pentru parlamentare, însă DNA i-a stricat planurile. În urmă cu o săptămână procurorii cereau Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Bănicioiu, acesta fiind suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. De frica alegerilor, toate partidele s-au conformat şi au votat covârşitor pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu.

Alţi doi miniştri ai guvernării Ponta din octombrie 2015, Sorin Cîmpeanu şi Daniel Constantin, l-au trădat pe liderul Pro România şi s-au înscris în PNL. Drept recompensă pentru trântirea guvernului Dăncilă, liberalii i-au răsplătit pe cei doi cu locuri eligibile în Parlament.

PSD a căzut în picioare

După o aventură la ProRomânia, fostul ministru al Economiei în timpul guvernării Ponta, Mihai Tudose, a revenit pe cai mai înapoi la PSD. Parte din echipa de conducere a liderului social-democrat Marcel Ciolacu, fostul premier este în prezent europarlamentar la Bruxelles.
 

Imagine indisponibilă

Fost ministru al Justiţiei şi actual preşedinte interimar al Senatului, Robert Cazanciuc deschide lista PSD Giurgiu la Senat. Deschizător de listă este şi Eugen Teodorovici, numărul unu pe lista PSD Tulcea, în octombrie 2015 acesta ocupând funcţia de ministru al Finanţelor.

Există însă şi excepţii. Ministrul delegat pentru dialog social, numit mai apoi în 2017 ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a fost sărit de PSD de pe listele la Parlamentare. Nonşalant, acesta le cerea în urmă cu câteva zile fanilor de pe Facebook să-i decidă soarta, publicând un sondaj în care ia în calcul să-şi dea demisia din PSD şi să candideze din partea unui alt partid.

Gabriel Oprea îşi joacă ultima carte

Fostul viceprimar şi ministru de Interne în 2015 Gabriel Oprea a fost la un pas anul trecut de a bate palma cu liderul PSD de la acea vreme, Viorica Dăncilă, pentru a-şi uni partidul, UNPR, cu PSD. Deşi demersul sănu nu a avut succes, cele două formaţiuni au ajuns atunci la un protocol prin care PSD ar fi urmat să cedeze trei senatori şi cinci deputaţi pe listele de la alegerila parlamentare din acest an. Câteva luni mai târziu, în epoca Ciolacu, protocolul a fost rupt, determinându-l pe Gabriel Oprea să candideze din postura de independent.

În noiembrie 2015 Oprea era prins şi în scandalul iscat de moartea poliţistului Bogdan Gigină, antemergător aflat în coloana cu care acesta se deplasa în Capitală.  În data de 2 mai 2018, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzaţia de ucidere din culpă.

   

Condamnat la 8 ani de închisoare, Piedone a ajuns din nou primar

Imagine indisponibilă

Fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone, care a fost condamnat în primă instanţă la opt ani şi jumătate de închisoare în dosarul Colectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv, a reuşit în 2020 să obţină un nou mandat de primar, de data aceasta la Sectorul 5. În campania electorală pentru locale acesta îi îndemna pe alegători să aibă grijă cu cine votează „să nu se frigă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite