Culisele războiul Dăncilă-Dragnea: premierul refuză restructurarea Guvernului. Ce lideri PSD o susţin pe Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au o relaţie tensionată
Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea au o relaţie tensionată

Premierul Viorica Dăncilă nu vrea să ajungă din nou la votul Parlamentului în cazul în care Iohannis refuză să-l numească ministru al Justiţiei pe Eugen Nicolicea. Dăncilă ar prefara ca PSD să vină cu o nouă propunere, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Dragnea se plânge că Dăncilă e influnţată de „statul paralel“ şi pune o presiune imensă pe premier. Miza rămâne tot ordonanţa de urgenţă.

Relaţia dintre Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă e tot mai tensionată, în condiţiile în care liderul PSD încearcă din răsputeri să-l impună pe Eugen Nicolicea ministru la Justiţie. Dragnea susţine cu insistenţă  schimbarea struturii Executivului. Practic, Secretarul General al Guvernului (SGG), în prezent Toni Greblă, ar deveni ministru fără portofoliu. Procedură ar presupune un nou vot de încredere primit de Guvernul Dăncilă din partea Parlamentului, o procedură riscantă, având în vedere că PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor. Însă, conform Constituţiei,  un nou vot al Parlamentului l-ar obliga pe şeful statului să-i accepte pe cei trei miniştri propuşi de PSD: Oana Florea (Fonduri Europene), Tit Brăiloiu (Diaspora) şi mai ales Eugen Nicolicea (Justiţie).

Deşi Comisia Iordache a modificat Codurile penale în Parlament, astfel încât Liviu Dragnea ar scăpa de problemele cu legea, Liviu Dragnea nu a renunţat la ideea ordonanţei de urgenţă. „Codul penal ajunge săptămâna aceasta la votul decisiv din Camera Deputaţilor, unde noi nu avem majoritate. Modificările pot trece doar cu ajutorul UDMR sau al minorităţilor naţionale. Şi chiar dacă vor trece, Opoziţia va contesta la CCR, deci mai durează o lună, iar Dragnea are termen pe 20 mai, deci nu mai are timp“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. Aşadar tot ordonanţa de urgenţă rămâne cea mai sigură soluţie ca liderul PSD să scape definitiv de emoţiile unei noi condamnări. „Eugen Nicolicea n-ar ezita să-şi asume textul ordonanţei, care e deja scris. Decizia va fi la Viorica Dăncilă“, susţin sursele citate.

Dragnea a umilit-o pe Dăncilă direct şi prin interpuşi
Însă premierul încearcă să blocheze restructurarea Guvernului şi, automat, numirea lui Nicolicea. Viorica Dăncilă mizează în continuare pe varianta remanierii guvernamentale şi ar vrea ca PSD să vină cu o nouă propunere pentru Ministerul Justiţiei, în situaţia – foarte probabilă -  în care Iohannis îl respinge pe Nicolicea, unul dintre autorii asaltului PSD la statul de drept.

De altfel,  Viorica Dăncilă a pledat şi săptămâna trecută, în Comitetul Executiv (CEX) al PSD, pentru varinta remanierii, nu a restructurării.  „Dragnea chiar a întrebat-o nedumerit în CEX de ce vrea să ducă PSD la mâna lui Iohannis. Dăncilă nu a avut un răspuns clar, dar a cerut remaniere“, susţin surse prezente în CEX. Singurii care au susţinut-o pe Dăncilă au fost Paul Stănescu, aflat în război cu Liviu Dragnea, şi Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, care l-a abandonat şi el pe Dragnea. În ultimele cinci zile, atât la Bucureşti, cât şi în turneul din Moldova, Liviu Dragnea a pus presiune pe Dăncilă să accepte varianta restructurării Guvernului. La Botoşani, liderul PSD chiar a umilit-o, lăsând-o pe Dăncilă să urce singură scările Casei de Cultură, în spatele său. La Iaşi, în timp ce toată sala a aplaudat discursul premierului, Dragnea a fost singurul care s-a abţinut, în mod ostentativ.

Liderul PSD a pus presiune pe Dăncilă şi prin interpuşi: Codrin Ştefănescu (secretarul general al PSD) şi Anca Alexandrescu (consilierul premierul), ambii fideli lui Dragnea, i-au transmis Vioricăi Dăncilă, pe un ton vehement, să accepte restructurarea Guvernului, aşa cum îi cere partidul. „Dragnea s-a plâns că Dăncilă i-a ieşit din cuvânt, că e influenţată de oamenii statului paralel. E clar că Dăncilă încearcă să blocheze ordonanţa, dar e total dependentă politic de Dragnea, deci disputa e foarte dură“, susţin sursele citate. „Adevărul“ a scris săptămâna trecută că Viorica Dăncilă încearcă să iasă de sub tutela Ancăi Alexandrescu, cerberul trimis de Liviu Dragnea la Palatul Victoria pentru a sufoca, din faşă, orice gând de răzvrătire al premierului.

Un lucru e cert: fără semnătura Vioricăi Dăncilă, nu se poate ajunge la schimbarea structurii Guvernului, oricât ar insista şeful PSD. Premierul trebuie să solicite acest lucru Parlamentului.

Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis vor discuta azi despre portofoliul Justiţiei. Şeful statului are trei variante: poate să-l accepte pe Nicolicea la Justiţie, o poate respinge oficial sau poate trage de timp până la referendumul din 26 mai.

Dragnea, Tăriceanu şi Dăncilă au discutat ieri în biroul liderului PSD pe tema restructurării. 

Dragnea arvuneşte minorităţile
În demersul de a forţa restructurarea Executivului, Dragnea se bazează pe 11 voturi de la minorităţile naţionale, care ar putea fi decisive în ecuaţia parlamentară, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Astfel, PSD ar avea cu 17 voturi mai mult peste limita majorităţii. Întrebat de „Adevărul“ cum va vota grupul minortităţilor naţionale în cazul în care PSD va cere un nou vot de încredere pentru Guvernul Dăncilă, Varujan Pambuccian a răspuns: „Încă nu am luat o decizie. Miercuri vom avea o întâlnire pe această temă. Cred că ne îndreptăm spre varianta ca fiecare să voteze după propria conştiinţă“. Varujan Pambuccian este liderul grupului minortăţilor naţionale, care numără 17 deputaţi.  La precedentele voturi, reprezentanţii minorităţilor naţionale s-au împărţit în două tabere: din cei 17 deputaţi, 10 au votat de fiecare dată cu PSD, iar 7 ori au votat de partea Opoziţiei, ori s-au abţinut.

În condiţiile în care UDMR a anunţat că va lasă coaliţia PSD-ALDE să demonstreze că are singură majoritatea, votul minorităţilor naţionale ar putea înclina decisiv balanţa în favoarea lui Liviu Dragnea. Nu ar fi prima dată. Şi la moţiunea de cenzură pentru debararea Guvernului Grindeanu, provocată tot de Liviu Dragnea, mai mulţi deputaţi din grupul minorităţilor au votat alături de PSD.

Liviu Dragnea  riscă din nou să piardă guvernarea cu mâna lui, în condiţiile în care majoritatea PSD-ALDE în Parlament atârnă de doar 6 voturi. Ieri, social-democraţii au mai pierdut un om: deputatul PSD de Argeş Nicolae Georgescu a plecat la Pro România, partidul lui Victor Ponta.  Pe de altă parte, Dragnea dă asigurări că demersul său va reuşi, în ciuda faptului că alianţa PSD-ALDE a pierdut oficial majoritatea la Camera Deputaţilor.  „Dacă vom lua decizia să mergem cu Guvernul în Parlament pentru restructurare, avem majoritate fără UDMR, fără niciun fel de problemă“, a spus liderul PSD. Cele 6 voturi ale coaliţiei PSD-ALDE  plus cele 11 de la minorităţi ar însemna o diferenţă de doar 17 voturi în favoarea lui Dragnea, un ecart fragil.

 Dacă vom luat decizia să mergem cu Guvernul în Parlament pentru restructurare, avem majoritate fără UDMR, fără niciun fel de problemă. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite