Culise. Cum se împart taberele în PSD în era post-Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viroica Dăncilă şi Lia Olguţa Vasilescu
Viroica Dăncilă şi Lia Olguţa Vasilescu

Viorica Dăncilă şi Lia Olguţa Vasilescu se luptă, deocamdtă de la distanţă, pentru şefia PSD. Premierul are de partea sa avantajul de a deţine guvernarea, în timp ce Olguţa Vasilescu duce mai departe lupta lui Liviu Dragnea cu statul paralel.

Viorica Dăncilă a preluat şefia partidului, însă deciziile vor fi luate în tandem cu Paul Stănescu, persoana în care premierul are cea mai mare încredere. Surse din partid susţin pentru „Adevărul“ că Paul Stănescu a convins-o pe Viorica Dăncilă, înainte de Paşte, să nu adopte ordonanţa de urgenţă care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea de puşcărie. De altfel, Dăncilă a recunoscut că Liviu Dragnea a pus presiune ca Guvernul să adopte ordonanţa de urgenţă pe Justiţie. „Nu puteam să pun România în situaţia activării Articolului 7“, a spus premierul, după şedinţa CEX.

Săptămâna viitoare, Viorica Dăncilă şi Paul Stănescu vor începe să bată ţară pentru a-şi asigura cât mai multe voturi la Congres. Printre liderii cu greutate din partid care o susţin pe Dăncilă se numără Marian Oprişan şi Nicule Bădălău. De asemenea, în conducerea PSD a revenit şi primarul general Gabriela Firea, care a primit înapoi şefia organizaţiei Bucureşti. Firea are mari şanse să fie candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, dacă partdul i-o cere, susţin sursele citate. Viorica Dăncilă încearcă şi o lovitură de imagine: a discutat cu Mircea Geoană despre „o apropiere“ de PSD, în cazul în care întoarcea fostului lider e imposibilă.

Tabăra adversă e condusă de Lia Olguţa Vasilescu, care râvneşte la şefia PSD. În noaptea alegerilor, Liviu Dragnea i-a transmis Vioricăi Dăncilă că Olguţa Vasilescu ar trebui să preia şefia interimară a partidului, până la Congres, pentru că e singura care s-a luptat pentru partid „cu Iohannis şi cu statul paralel“. În schimb, Dăncilă a marginalizat-o pe Olguţa Vasilescu, care a ales să demisioneze din funcţia de purtător de cuvânt al partidului. Întrbată ce crede despre statul paralel, atât de des invocat de Dragnea, premierul a răspuns: „Nu ştiu despre acest lucru. Am fost 9 ani plecată din România“. Viorica Dăncilă urmează să o dea afară din partid pe Anca Alexandrescu, după ce la începutul lunii a înlăturat-o şi din Guvern. Anca Alexandrescu se ocupă de comunicarea PSD. A fost trimisă la Guvern de Liviu Dragnea pentru a supraveghea activitatea premierului.

Alături de Olguţa Vasilescu au rămas soţul său, Claudiu Manda, Codrin Ştefănescu, Dorel Căprar şi Ionel Arsene, cei trei lideri PSD care i-au rămas fideli lui Dragnea chiar şi după gratii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite