Cozmin Guşă, despre Brexit: Involuţia leadership-ului european va genera o reacţie în lanţ

Cozmin Guşă, despre Brexit: Involuţia leadership-ului european va genera o reacţie în lanţ

Consultantul politic Cozmin Guşă. FOTO Arhivă Adevărul

Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat, într-o intervenţie al Realitatea TV, că britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană din cauza involuţiei leadership-ului european, dar şi a jocurilor şi intereselor politice din interiorul blocului comunitar, ce au în prim plan Germania.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Era o zicală românească: minciuna are picioare scurte. Şi la fel s-a întâmplat, din păcate, cu proiectul UE, care cel puţin în ultima decadă, dacă nu chiar mai mult, a fost subordonat nu intereselor tuturor membrilor, nu ideii iniţiale de a aduce pace şi prosperitate pentru comunitatea europeană, ci unor interese care ţin de economic şi de perpetuarea unor lucruri în avantajul Germaniei, spre exemplu. Este evident că politica UE nu a mai fost o politică înţeleaptă, în absenţa unor lideri europeni puternici, ci o politică care să avantajeze, cel puţin prin extinderea UE, doar exporturile Germaniei, doar extinderea de pieţe ale unor corporaţii multinaţionaţionale. Atenţie, nu se vorbeşte la nivel oficial despre asta, dar în Parlamentul European există grupuri compacte ale acestor corporaţii multinaţionale cu interese economice pe asemenea pieţe", a spus consultantul politic., potrivit realitatea.net.
 
Guşă a subliniat faptul că politicienilor populişti din Marea Britanie le-a fost uşor să manipuleze opinia publică şi să o îndemne la un vot pentru ieşirea Regatului Unit din UE, cauza fiind opoziţia slabă. „Iar această retorică despre care vă vorbesc, care se bazează pe realitate, a fost folosită, cel puţin în Marea Britanie, ca să nu mai vorbesc de Franţa, Danemarca sau Spania, de către nişte politicieni populişti, “Vadimii” lor. Şi atunci, acestor politicieni populişti le-a fost foarte simplu  să manipuleze opinia publică din Marea Britanie şi să nu arate consecinţele, mai ales pentru Marea Britanie, a unei asemenea ieşiri. Iar nişte politicieni submediocrii, cum e David Cameron, nu au nicio şansă să capaciteze naţiunile într-o anumită direcţie, pentru că nu au credibilitate. Iar involuţia leadership-ului european, după cum o vedem, va genera o asemenea reacţie în lanţ", a susţinut acesta.
 
Guşă a vorbit şi despre situaşia din Franţa şi faptul că e posibil ca mişările naţionaliste de aici să profite, cum e cazul Frontului Naţional. „Ne închipuim că, oare, în Franţa, politicianul de asemenea mediocru, după părerea mea, Francois Hollande, are vreo şansă să capaciteze populaţia franceză, foarte importantă în jocul european, înspre un proiect de reconstrucţie sau de inovare a Europei? Deloc, dar absolut deloc! Dacă o doamnă cu aspect de gospodină ca Marine Le Pen are o asemenea popularitate în Franţa, nu i se datorează dânsei. I se datorează tocmai slăbiciunii preşedintelui în funcţie, a cărei amantă a pierdut în faţa domnului Sarkozy. Ca să nu vorbim de Segolene Royal decât în aceşti termeni, de doamnă care a fost împinsă să candideze într-o ţară atât de importantă şi care şi-a arătat limitele în faţa unui politician corupt şi cu probleme, cum era Francois Sarkozy. Am spus aceste lucruri doar ca să ne dăm seama cât de precară este construcţia politică europeană", a continuat consultantul politic
 
Corupţia partidelor 
Cozmin Guşă a explicat că rezultatul din Marea Britanie a fost determinat de mai mulţi factori, unul dintre ei fiind corupţia din sistemul politic european. „Rezultatul acesta din Marea Britanie nu este doar consecinţa manipulării din Marea Britanie, este şi consecinţa acestui lobby mincinos al corporaţiilor multinaţionale şi consecinţa şi partidelor tradiţionale extrem de corupte.  Pentru că nu doar în România avem partide tradiţionale, gen PSD sau PNL, extrem de corupte, de la vârf la coadă, avem peste tot în Europa. Şi atunci discursul antisistem în faţa unor astfel de partide corupte, cu probleme, cu baroni, cum e PNL şi PSD la noi, cum este şi acest USB, are succes în faţa unei populaţii din ce în ce mai dezalfabetizate şi care nu mai înţelege ce i se întâmplă pentru că nu mai citeşte. Oamenii se uită la show-uri, la miştouri, nu mai doresc să fie atenţi la chestiile fundamentale. Bărbaţii vor să vadă fotbal şi fuste scurte, iar femeile vor să vadă telenovele. Asta este societatea de astăzi, nu doar în România, ci peste tot. Această lipsă de leadership înseamnă lipsă de idei şi proiecte", a spus acesta.
 
Totodată, el a punctat faptul că vizita preşedintelui SUA, Barack Obama, în Marea Britanie nu a avut consecinţe asupra votului, pentru că oficialul american nu a dat mesaje consistente.
 
Citeşte şi:
 
 
Marea Britanie a votat: nu mai vrea să să facă parte din Uniunea Europeană. 51,9% dintre britanicii care au fost la urne au optat pentru separarea ţării lor de blocul comunitar, iar 48,1% şi-ar fi dorit să rămână în Uniunea Europeană.
 
 
Fondul Monetar Internaţional (FMI) cere autorităţilor de la Londra o tranziţie blândă către o nouă relaţie Uniunea Europeană-Marea Britanie, a declarat vineri şefa instituţiei internaţionale, Christine Lagarde.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: