Reacţiile eurodeputaţilor după Brexit. Daciana Sârbu: E o zi tristă şi o înfrângere pentru UE. Preda: Consecinţele vor fi destul de neplăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Daciana Sârbu. FOTO Arhivă Adevărul
Eurodeputatul Daciana Sârbu. FOTO Arhivă Adevărul

Eurodeputaţii români au reacţionat la scurt timp după anunţara rezultatelor oficiale privind victoria taberei care susţinea ieşirea Marii Britanii din UE. La unison, europarlamentarii au declarat că decizia britanicilor va afecta proiectul european, iar consecinţele Brexit-ului îi vor afecta atât pe cei din Albio, dar şi pe cei din UE.

Europarlamentarul Daciana Sârbu a declarat, pentru „Adevărul“ că rezultatele referendumului sunt ca o înfrângere pentru Europa, fiind o zi „tristă“ pentru proiectul european. „E o zi tristă pentru Europa. Privim cu îngrijorarea ceea ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă.Oricum, urmează  un proces de tranziţie către ieşirea din UE care ar putea dura până la 7 ani, în orice caz el nu poate dura mai puţin de 2 ani", a declarat Daciana Sârbu. 

Întrebată de modul cum va afecta rezultatul referendumului situaţia românilor, Daciana Sârbu a punctat că situaţia acestora se va schimba dacă va fi declanţat procesul ieşire a Marii Britanii din UE. 

„Mă îngrijorează ceea ce va fi şi în alte state unde se vorbeşte de referendumuri sau posibile ieşiri. De punerea în aplicarea a referendumului depinde ceea ce se va întâmpla cu românii aflaţi în Marea Britanie, fiind aici vorba de dreptul la muncă. E o situaţie complicată“, a adăugat Daciana Sârbu. 

Ce spune Stolojan

Europarlamentarul Theodor Stolojan susţine că pentru următorii doi ani munctorii români nu vor avea probleme,d at fiind că numai perioada de negociere privind ieşirea durează cel puţin doi.  „Sigur, ca orice vot, mai ales în cadrul unui referendum, trebuie respectat ca atare. Democraţia din Marea Britanie este foarte puternică şi sunt convins că va respecta votul din referendum, nu ca în România, unde mai bine nu ţinem un referendum, dacă nu îi respectăm rezultatul”, a spus europarlamentarul român.

„Pe întreaga perioadă, până când se pune punct procesului de negociere şi se semnează acordul de ieşire, până când se pune punct, întreaga legislaţie europeană se aplică în Marea Britanie şi Marea Britanie se află sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie”, a adăugat Stolojan.

„Srilanchezii şi oltenii“

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, pentru News.ro, că, având în vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie şi dezbaterile din campania pentru acesta, este foarte posibil ca Londra să aibă o atitudine rezervată faţă de muncitorii străini şi „să fie mai bine priviţi srilanchezii decât oltenii“.

În ceea ce priveşte consecinţele Brexit-ului pentru România, europarlamentarul a spus că acestea vor fi ”destul de neplăcute”, pentru că o bună parte din români îşi doresc să lucreze sau să trăiască în Marea Britanie. „Această despărţire va bloca asemenea aspiraţii”, a subliniat Preda.

Rebega: Brexit-ul este o răscruce şi pentru România

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega consideră că Brexit este un moment de răscruce şi pentru România, fiind necesară regândirea proiectului european. „Grupul Europa Naţiunilor şi a Libertăţii, din care fac parte, a avertizat sistematic asupra tensiunilor create în timp de lipsa de funcţionalitate a Tratatelor Uniunii Europene. Centralizarea excesivă a deciziilor şi lipsa de empatie a birocraţilor de la Bruxelles faţă de problemele reale ale popoarelor şi cetăţenilor europeni au creat nemulţumiri care s-au adâncit de la an la an. Din păcate, avertismentele noastre şi semnalele de alarmă nu au fost luate în considerare. Nu pot spune că îmi pare bine că s-a ajuns aici, dar acum trebuie să privim înainte. Tratatele UE trebuie regândite din temelie, pentru a reconstrui o Europă puternică a naţiunilor suverane!“, a spus Rebega.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite