Congres PNL: sinecuri pentru consolidarea puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Florin Cîţu, cei doi candidaţi la şefia PNL. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Ludovic Orban şi Florin Cîţu, cei doi candidaţi la şefia PNL. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

PNL se află pe un butoi cu pulbere după ultimele numiri făcute de Florin Cîţu la Ministerul Afacerilor Externe şi la Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, acolo unde au fost înscăunaţi liberali din filiale care şi-au anunţat de curând sprijinul pentru premier la Congresul PNL.

La sfârşitul săptămânii trecute, Florin Cîţu a semnat numirea lui Andrei Novac pentru funcţia de secretar de stat la MAE, precum şi a lui Adrian Dupu la şefia Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, structură aflată în subordinea SGG. Novac este ginerele şefului CJ Constanţa, Mihai Lupu, care săptămâna trecută a anunţat susţinerea lui Cîţu, dar şi fiul unui fost lider al PDL Gorj, Gheorghe Novac. Pe de altă parte, Dupu, a cărui propunere a fost susţinută de PNL Prahova, a fost numit la scurt timp după ce liderul organizaţiei, Iulian Dumitrescu, a anunţat că va merge alături de Cîţu în lupta de la Congres. Numirile i-au nemulţumit pe liberalii din echipa Orban.

Viorel Badea, preşedinte PNL Diaspora şi membru al echipei Orban, a atras atenţia că unele decizii ale premierului încalcă hotărâri ale partidului. „Nu este normal ce se întâmplă. Practic, Cîţu îşi alocă toate resursele posibile şi imposibile pentru a câştiga. Nu e normal să nu respecţi decizia BPN. Poziţia ta de premier a fost stabilită de un BPN. Noi am alocat poziţiile în funcţie de rezultatele la alegeri, iar funcţia de secretar de stat la Externe era a PNL Diaspora. Noi am stabilit şi votat o persoană bine pregătită, cu background academic, având o funcţie în sistemul universitar din Canada. A aşteptat luni întregi să fie confirmat pe funcţia de stat, iar acum vine această decizie care încalcă decizia partidului”, a declarat, pentru „Adevărul”, Badea.

Mai uşor cu deciziile în partid

Florin Roman, vicepreşedinte al PNL şi membru de bază al echipei Cîţu, susţine că premierul are tot dreptul să aleagă când să facă numirile. „Nici Ludovic Orban nu a întrebat partidul când a făcut o serie de numiri, începând cu Dragoş Tănăsoiu, care a fost şeful Cancelariei premierului, şi multe alte numiri. Dacă credeţi că partidul trebuie să facă absolut totul în organizarea Guvernului, eu nu sunt de aceeaşi părere. Este apanajul premierului, el ştie care sunt cele mai bune soluţii, cele mai bune propuneri. Deci, dacă Orban a greşit, a greşit şi Cîţu. Dacă Orban n-a greşit, nu a greşit nici Cîţu. Ei sunt membri ai Partidului Naţional Liberal şi Guvernul îşi face programul de guvernare cu liberali”, a precizat, pentru „Adevărul”, Florin Roman.

De altfel, premierii, inclusiv Ludovic Orban, şi-au numit oamenii apropiaţi în funcţii publice, în principal în posturi de consilieri, fără consultarea forurilor statutare ale partidului.

Sociologul Alfred Bulai a declarat pentru „Adevărul” că premierul se comportă aşa cum era de aşteptat, adică profită de faptul că el decide numirile. „Unii au crezut că domnul Cîţu e naiv şi merge pe principiul «cine mă vrea, mă votează». În politică nu există «cine mă iubeşte», există negocieri. Negocieri există şi din partea lui Ludovic Orban, doar că el nu prea are multe lucruri de dat. Baza legală este una singură: prim-ministrul numeşte pe toată lumea. Legea spune că toţi secretarii de stat sunt numiţi cu pixul premierului”, a subliniat Bulai.

Nu în ultimul rând, cursa pentru şefia PNL este o luptă între doi oameni politici care au atuuri diferite, a transmis sociologul. „Orban este printre puţinii care stăpânesc şi negociază bine propriul partid la nivelul filialelor. Din punctul acesta de vedere, domnul Cîţu este la polul opus, dar el are, în schimb, resursele guvernamentale”, a mai spus Alfred Bulai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite