Ciolacu: „Negocierile nu pot fi altfel decât în baza ponderilor parlamentare”. Ce spune despre funcţia de premier şi despre Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că negocierile politice pentru formarea noului guvern trebuie să aibă loc în baza ponderilor parlamentare, adică funcţiile să fie distribuite ţinând cont de gradul de reprezentare în Parlament al fiecărei formaţiuni. Ciolacu precizat că partidul a cerut de la Ministerul de Finanţe mai mulţi parametri pentru a vedea ce măsuri propuse de PSD pot fi aplicate, prin programul de guvernare.

UPDATE -  Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD, a declarat că este prematur pentru a se vorbi acum despre împărţirea ministerelor şi a funcţiilor. Firea a precizat că social - democraţii nu vor intra la guvernare decât dacă pot implementa cele mai importante măsuri din programul lor de guvernare.

Întrebată dacă din guvernul PNL-PSD ar trebui să facă parte lideri din prima linie a partidului, Ganriela Firea a răspuns: „Da, de ce nu? Pot fi şi colegi din prima linie sau a doua linie. Important este să decidem dacă realizăm această coaliţie de guvernare sau nu, în funcţie de argumente pro şi contra, şi dacă punctele din programul nostru de guvernare sunt preluate. (...) A împărţi acum ministere şi funcţii, cred că este prematur”. 

De altfel, întrebată dacă ar vrea să facă parte din Guvern, Firea a precizat că îşi doreşte „să îi ajute pe români” din Senatul României. 

„Putem intra la guvernare doar dacă respectăm programul nostru. Creşteri de pensii, de salarii. Dacă ştii să stabileşti priorităţi, găseşti bani”, a mai subliniat social-democrata.

***

„Vom decide dacă vom începe sau nu negocierile cu PNL. De asemenea, o să trecem în discuţie şi programul deja public de guvernare al PSD şi vom scoate ce este de neacceptat pentru PSD şi condiţiile de bază pentru viitorul program de guvernare din partea noastră”, a spus liderul PSD, care nu a precizat ce ar fi de neacceptat din programul de guvernare propus de PNL. 

Întrebat dacă există bani pentru măsurile pe care PSD le propune în programul de guvernare, Ciolacu a răspuns: „Avem execuţia bugetară. Măririle se fac în urma unui buget aprobat. De obicei, bugetul pentru anul viitor se aprobă în lunile noiembrie-decembrie şi acolo îţi creezi priorităţile. Una dintre priorităţile PSD sunt aceste măriri. Vom vedea cât se poate, astfel încât să nu păcălim românii”.

Mai mult, întrebat dacă pensiile şi alocaţiile se vor mări dacă PSD intră la guvernare, în contextul în care social-democraţii au criticat PNL pentru că nu a mărit punctul de pensie  cu 40% ci doar cu 14%, dar şi pentru că nu a dublat alocaţiile, Marcel Ciolacu a precizat: „Contextul este cu totul altul. Am ajuns la o datorie publică, făcută de către guvernările de dreapta PNL-USR, de aproape 50% şi conform legii 69 în acest moment nu mai ai voie să faci măriri. Şi ieri i-am trimis domnului ministru al Finanţelor lista cu anumiţi parametri pe care am dori să-i cunoaştem”.

În ceea ce priveşte funcţia de premier, liderul social-democrat a afirmat că în discuţiile din interiorul partidului nu a fost luată în discuţie nicio funcţie.  „Nu am luat în discuţie nicio funcţie. Încă suntem în marja programului de guvernare. Să vedem dacă colegii decid dacă să facem aceste negocieri sau nu”, a spus Ciolacu, întrebat dacă PSD renunţă la funcţia de premier.

De altfel, Marcel Ciolacu a subliniat că negocierile pentru viitorul guvern trebuie să aibă loc conform ponderilor parlamentare, în contextul în care PSD are cel mai mare număr de aleşi în Parlament. „Negocierile nu pot să fie altfel decât conform ponderilor parlamentare. Eu nu am văzut altfel de negocieri”, a spus acesta.

Nu în ultimul rând, liderul PSD a declarat că nu a avut până în acest moment o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis. 

Partidul Social Democrat va avea luni o şedinţă, unde se va decide dacă social-democraţii intră la guvernare alături de PNL.

   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite