Ciolacu: „Eu nu am vorbit niciodată de o iminentă criză economică”. Ce spune şeful PSD despre datoria publică, care a depăşit 50% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Facebook / Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu FOTO Facebook / Marcel Ciolacu

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că nu a vorbit despre o criză economică iminentă, argumentând că aceasta devine iminentă în momentul în care ţări mai dezvoltate, precum Germania intră în recesiune economică. Preşedintele PSD a comentat şi depăşirea a 50% din PIB a datoriei publice.

„Eu nu am vorbit niciodată de o iminentă criză economică, o criză economică devine iminentă în momentul în care state mult mai dezvoltate decât România, ca de exemplu Germania, intră în recesiune economică. România nu va avea anul acesta o creştere economică cum o gândisem, cu peste 4%, părerea mea este că ne vom încadra cu 2,2-2,4%, creştere estimată în acest moment. În funcţie de cât este de eficient Guvernul şi cât de repede se implementează aceste măsuri, s-ar putea să maximizăm aceste lucruri şi să depăşim aceste previziuni, până la urmă, economice, pe care de obicei le fac organismele internaţionale”, a spus Marcel Ciolacu. 

Liderul PSD a reiterat faptul că este pentru prima oară când sunt luate măsuri economice preventive, amintind de pachetul de măsuri de sprijin pentru români, care urmează să fie prezentat luni de către Guvern, afirmând: „dacă am fi avut aceeaşi abordare şi cu preţurile la energie, acum am fi mai lejeri şi mai optimişti”. 

În ceea ce priveşte faptul că datoria publică a României a depăşit 50% din PIB, preşedintele social-democrat a declarat că nu suntem singurul stat în această situaţie şi că acest lucru are legătură cu primele două tranşe din PNRR. 

„Când am preluat această guvernare, aveam 49,8 şi tot atrăgeam atenţia. Existând deficitul bugetar, trebuie să faci împrumuturi ca să îl acoperi. (...) Ştiam că suntem în situaţia aceasta. Nu suntem singurul stat european în această situaţie, sunt ţări mai dezvoltate - mi se pare şi Italia, şi Spania şi Portugalia, care a avut şi 145%. Problema este că, în aceste ţări, depăşirea datoriei publice a fost preponderent pentru investiţii şi încercăm să facem acelaşi lucru. Au venit cele două tranşe din PNRR şi atunci evident că a crescut şi datoria publică”, a mai menţionat liderul social-democrat, răspunzând unei întrebări. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite