Ciolacu: Compensarea preţurilor la energie trebuia să fie pe o perioadă limitată. Nu se mai poate continua pe o perioadă lungă cu această ordonanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Arhivă
Marcel Ciolacu FOTO Arhivă

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că Executivul ar trebui să stopeze compensarea preţurilor la energie. Potrivit şefului PSD, Ministerul Energiei şi ANRE trebuie să vină cu alte soluţii, nu se poate continua pe o perioadă lungă pe varianţa OUG prin care Guvernul a compensat preţurile.

Şeful PSD a reiterat opinia negativă pe care o are cu privire la liberalizarea pieţei de energie, anul trecut. Social-democratul a arătat că soluţia compensării a fost cea corectă la momentul adoptării, deşi ar fi fost nevoie de o intervenţie mult mai rapidă. 

„Am văzut ieşirea guvernatorului BNR care a zis că cea mai mare parte din inflaţie a venit din cauza preţurilor la energie. A fost decizia cea mai corectă, deşi a fost făcută atunci pe colţul mesei, pentru că se pierduse şi timpul şi nu s-au luat nişte decizii când trebuia, respectiv prin octombrie. Atunci am venit cu acea compensare şi a diminuat şi inflaţia şi impactul asupra populaţiei, chiar şi asupra industriei. Nu mi-am schimbat părerea până acum şi nici nu o să mi-o schimb vreodată, acea liberalizare a preţurilor la energie a fost o tâmpenie. Trebuia făcută în paşi şi să gândeşti un astfel de fenomen. Nu că nu trebuia să o faci”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament. 

Potrivit şefului social-democraţilor, „nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această OUG şi în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă, în energie. Momentan avem compensare. Trebuia sa fie pe o perioadă limitată”, a spus Ciolacu, susţinând că este nevoie de o reglementare, însă Ministerul Energiei şi ANRE trebuie să vină cu soluţii.

Ciolacu a subliniat că un efect negativ al schemei de compensare a preţurilor la energie este faptul că „în acest moment, nimeni nu mai negociază cu producătorii sau furnizorii, pentru că vine compensarea”. „Ai debusolat piaţa perpetuând acest sistem”, a concluzionat Ciolacu. 

Ciolacu a mai precizat şi că România este descoperită cu aproximativ 15% în privinţa energiei electrice. „Nu producem cu 15% faţă de cât consumăm. Suntem interconectaţi cu întreaga Europă, deci nu se pune problema că România rămâne fără energie. Aşa ceva e exclus. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite