Cine este Daniel Suciu, propus interimar la Justiţie: fost ziarist, locotenent al unui baron PSD. Ar fi primul ministru al Justiţiei fără studii de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu a fost propus joi de către premierul Viorica Dăncilă în postul de ministru interimar la Justiţie, în locul Anei Birchall. Fost ziarist în Bistriţa-Năsăud, Suciu s-a intersectat cu PSD din 2007, fiind apoi recunscut ca drept un apropiat al lui Liviu Dragnea. De altfel, la începutul lunii februarie, acesta lua apărarea proiectului PNDL, creaţia lui Dragnea, despre care spunea că este „revoluţionar”.

Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Suciu a abolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, secţia Ştiinţe Politice (2003). În 2011, a obţinut un master în management politic din partea Şcolii de Studii Academice Post Universitare „Ovidiu Şincai” din Bucureşti. Aşadar, ar fi primul ministru al Justiţiei care nu are studii de drept. 

În comparaţie, Ana Birchall, cea care a atras furia PSD-ului declarând că nu susţine Secţia Specială, a terminat în parale două facultăţi: Ştiinţe Juridice şi Drept şi Relaţii Internaţionale, la aceasta din urmă fiind Şef de Promoţie (1996). Ulterior, între 1999 şi 2002 aceasta termină masteratul şi doctoratul la Yale LawSchool din cadrul Universităţii Yale din SUA, iar apoi lucrează timp de un an ca avocat în New York la White & Case LLP. Din 2004 este lector universitar la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti iar din 2014 şi până în prezent este membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Associacion.
 

Din ziarist în politician

Din 2004 şi până la începutul lui 2007, Daniel Suciu a lucrat ca jurnalist, fiind şeful departamentului politic, la cotidianul „Mesagerul de Bistriţa-Năsăud”. Între 2006 şi 2007 acesta a fost şi corespondent al cotidianului „Evenimentul Zilei”. În acelaşi an acesta iese din presă şi se apucă de politică, iar între 2007 şi iunie 2012 este consilier parlamentar.

În 2009 acesta devine purtător de cuvânt al PSD Bistriţa-Năsăud, pentru ca mai apoi, un an mai târziu, să fie numit vicepreşedinte al organizaţiei şi preşedinte al Tineretului Social-Democrat.

Suciu prinde apoi în legislatura 2012-2016 un mandat de deputat PSD de Bistriţa Năsăud şi este numit secretar al Grupului Parlamentar al partidului. În 2016 acesta primeşte un nou mandat de deputat, iar mai apoi, în 2018, este ales drept lider al Grupului parlamentar PSD. Este unul dintre oamenii de încredere ai baronului PSD Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

Deşi nu avea experienţă în domeniul administraţiei, în februarie anul acesta Suciu este numit ministru al Dezvoltării Regionale, iar în paralel îndeplineşte funcţia de vicepremier. În ziua în care şi-a depus jurământul, acesta apăra Programului Naţional pentru Dezvoltare Local (iniţiat de Liviu Dragnea), după ce o anchetă a jurnaliştilor de la Recorder.ro  arăta cum o firmă fără angajaţi şi fără cifră de afaceri a câştigat fără licitaţie mai multe contracte cu autorităţi locale din mai multe zone ale ţării.

„Am să vă demonstrez tuturor că acest program revoluţionar care se numeşte PNDL funcţionează şi funcţionează foarte bine. Şi am să vă demonstrez acest lucru mergând la faţa locului”, declara Daniel Suciu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite