Cine sunt bugetarii care fentează interzicerea cumulului pensie-salariu. Lefuri de zeci de mii de lei vor putea fi încasate în continuare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, Ilie Sârbu şi Răzvan Theodorescu. FOTO Mediafax, Inquam Photos si Adevarul
Valer Dorneanu, Ilie Sârbu şi Răzvan Theodorescu. FOTO Mediafax, Inquam Photos si Adevarul

Guvernul a făcut primul pas pentru interzicerea cumulului pensiei cu leafa de la stat, însă legea prevede că anumite categorii profesionale nu sunt afectate de prevederi, aşa că persoane ca Valer Dorneanu, Ilie Sârbu şi Răzvan Theodorescu rămân cu veniturile intacte.

Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care persoanele din mediul bugetar care beneficiază şi de pensie trebuie să aleagă între unul din cele două venituri, salariu sau pensie, fiind posibil acest lucru până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Proiectul de lege, care va trebui să fie adoptat şi de Parlament, prevede faptul că de la aplicarea legii sunt exceptate mai multe categorii socio-profesionale.

În categoria persoanelor cărora le este permisă cumularea pensiei cu salariul sunt cei aleşi prin vot popular, adică parlamentarii, preşedintele României, primarii şi şefii de consilii judeţene. Pe de altă parte, în proiectul de lege sunt menţionaţi şi cei care au durata mandatului prevăzută de Constituţie, adică Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) şi conducerea Curţii de Conturi, la care se adaugă membrii Academiei Române, acolo unde salariu au doar cei din conducerea forului.

La Curtea de Conturi, doi dintre angajaţii de top care nu vor simţi schimbările legislative sunt consilierii Ilie Sârbu şi Ion Călin. Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii şi fost preşedinte al Senatului, are un salariu lunar de circa 25.000 de lei, precum şi o pensie de 4.000 de lei. Până la eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, în februarie 2021, Sârbu avea şi un venit de acest fel care se ridica la 8.000 de lei lunar. Şi Ion Călin, fost deputat şi prefect de Dolj, va putea cumula salariul de circa 25.000 de lei cu pensia, care are o valoare de aproximativ 3.800 de lei.

Cu leafa intactă rămân şi membrii Academiei Române care au ieşit la pensie. Bogdan Simionescu, Răzvan Theodorescu, Victor Spinei, Victor Voicu şi Ioan Dumitrache, toţi membri în conducerea Academiei Române, vor încasa atât pensia, cât şi salariul, singura persoană din forul executiv fără acest privilegiu fiind Ioan-Aurel Pop. Răzvan Theodorescu, conform ultimei sale declaraţii de avere, a avut o pensie lunară de aproximativ 7.000 de lei, pe lângă indemnizaţia de membru al Academiei, de 3.000 de lei, şi salariul de vicepreşedinte al aceluiaşi for, de circa 10.000 de lei lunar. O pensie mult mai consistentă are un alt vicepreşedinte al Academiei Române, fostul medic Victor Voicu, care lunar încasează 15.000 de lei, pe lângă salariul de 10.000 de lei, potrivit ultimei declaraţii de avere.

Norocoşii de la CCR

În actuala structură a CCR, şase dintre cei nouă judecători primesc şi pensie pe lângă indemnizaţie. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a încasat în 2019 o pensie de fost magistrat de 454.000 de lei, adică lunar 37.800 de lei, în timp ce salariul lunar s-a ridicat la 24.500 de lei. Dorneanu va putea să-şi păstreze ambele venituri, care ajung la aproximativ 62.000 de lei pe lună. Judecătorul Marian Enache are un caz similar. Din ultima declaraţie de avere aflăm că a încasat în 2019 o pensie de circa 40.000 de lei pe lună (aceasta a inclus şi unele restanţe primite de Enache), în timp ce indemnizaţia de judecător a fost de 24.800 de lei.

La rândul său, Cristian Deliorga a intrat în categoria judecătorilor CCR din iunie 2019, când a devenit şi pensionar. Veniturile din pensia de judecător au fost de 144.700 de lei, ceea ce înseamnă că lunar a primit 20.700 de lei. În conturi i-au mai intrat lunar 24.000 de lei, reprezentând salariul de la Curtea de Apel Constanţa, apoi indemnizaţia de judecător al CCR.

Fosta şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, face parte din categoria pensionarilor speciali care vor continua să aibă dreptul atât la acest venit, dar şi la salariu. Iar ambele sunt la fel de consistente, adică depăşesc lunar salariul mediu net de peste zece ori. Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, judecătoarea CCR a avut un venit de 454.000 de lei drept pensie de serviciu (37.800 de lei lunar), în timp ce salariul pe tot anul 2019 a fost de 315.000 de lei (adică 26.200 de lei lunar).

Mona Pivniceru este o altă judecătoare a Curţii Constituţionale care beneficiază atât de salariu, cât şi de pensie de serviciu. 388.900 de lei a încasat Mona Pivniceru ca pensie în 2019, adică 32.400 de lei lunar, în timp ce salariul ei din acelaşi an s-a ridicat la 389.000 de lei, ceea ce însemna 32.400 de lei lunar.

Attila Varga a beneficiat de o pensie de serviciu de 410.000 de lei în 2019, după cum arată declaraţia sa de avere din 2020. Practic, pe lângă indemnizaţia lunară de 25.700 de lei, atât cât încasează ca judecător CCR, Attila Varga îşi rotunjeşte veniturile cu încă 34.000 de lei pe lună.

Parlamentul dă votul decisiv

Bugetarii cărora li se va aplica legea au la dispoziţie 30 de zile de la momentul publicării ei în Monitorul Oficial pentru a alege dacă continuă munca la stat, dar fără a mai primi şi pensie, sau dacă se retrag din funcţia pe care o deţin. Intrarea în vigoare va mai dura câteva luni, din moment ce Parlamentul va primi proiectul săptămâna viitoare, în trei săptămâni aleşii intră în vacanţă, iar revenirea la muncă are loc abia în luna septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite