Ce aşteaptă Parchetul Militar, să moară oameni pentru a afla compoziţia gazelor folosite de jandarmerie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţă de gravitatea evenimentelor de vineri, 10 august, reacţia instituţiilor statului mi se pare total insuficientă şi inadecvată. Suntem în a şasea zi de la reprimarea în forţă a manifestaţiei din 10 august, şi încă nu s-au luat măsurile urgente impuse de situaţie, de consecinţele grave asupra sănătăţii oamenilor, de riscul ca probe esenţiale să fie distruse.

Sănătatea oamenilor este prioritate zero

Nu este normal ca Jandarmeria să refuze să precizeze compoziţia chimică a gazelor folosite. Nu contează dacă erau legale sau nu. Contează faptul că oameni cu diverse afecţiuni pot suferi agravări ale bolilor de care suferă,  care pot duce la deces. Medicii specialişti pot aprecia cât de gravă este influenţa gazelor inhalate pentru afecţiunile de care sufereau deja manifestanţi paşnici.

Procuratura Militară, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, trebuiau să facă deja publica compoziţia gazelor folosite, cu sau fără acordul Jandarmeriei. Procurorii militari au dreptul să descindă în orice instituţie a statului şi să obţină informaţiile de grad zero cu, sau fără acordul respectivei instituţii. N-au făcut-o, ceea ce îi plasează în postura de complice la, Doamne fereşte, crime împotriva umanităţii, fiind vorba de zeci de mii de persoane.

Cum securizează Parchetul Militar informaţiile, datele, documentele, esenţiale anchetei?

În niciun fel. Mă aşteptam deja la descinderi la sediile instituţiilor implicate, MAI, Jandarmerie, Prefectură, pentru a securiza înregistrările convorbirilor telefonice, acte şi documente necesare anchetei. Înainte de a fi distruse. În lipsa acestor descinderi, mi se pare extrem de amatoristică activitatea Parchetului Militar.

Cu alte ocazii, procurorii DNA au descins în instituţiile statului, inclusiv la guvern, pentru  ridica documentele esenţiale pentru derularea anchetei. Acum nu se vede nimic din partea Parchetului Militar.

Declaraţiile şefilor Jandarmeriei impun chemarea lor imediată la Parchetul Militar

Cum să accepţi declaraţia şefului dispozitivului jandarmeriei din 10 august, că a fost observată o maşină plină cu sticle incendiare cu care erau aprovizionaţi huliganii. Nu trebuiau arestaţi imediat? Proprietarul maşinii nu trebuia identificat în câteva ore şi adus în faţa procuraturii? De ce nu se întâmplă toate aceste acte de anchetă urgente?

Departamentul pentru situaţii de urgenţă, condus de Raed Arafat, a fost şi este inexistent în perioada ulterioară zilei de 10 august

Deşi declară „cod roşu” pentru 10 accidentaţi, Raed Atafat nu găseşte de cuviinţă să declare „cod negru” pentru zeci de mii de oameni gazaţi. Este inacceptabil comportamentul doctorului Arafat, care îi îndeamnă pe oameni să stea liniştiţi acasă că nu se va întâmpla nimic grav. Nu depune niciun demers să afle, măcar, compoziţia chimică a  gazelor şi a grenadelor cu fosfor folosite. Această atitudine nu poate fi caracterizată decât drept ruşinoasă.

Concluzie

Faţă de gravitatea şi consecinţele, posibil letale, ale evenimentelor din 10 august, instituţiile statului acţionează lamentabil, fără eficienţă şi operativitate. Sunt şi procurorii militari sub presiune politică şi vor să temporizeze şi să piardă date şi documente esenţiale, care trebuiau obţinute în primele zile după evenimente? Posibil ca răspunsul să fie „da”, atunci când vom constata că ancheta, vinovăţiile, faptele au fost muşamalizate.

UPDATE


CS este gaz de lupta, de hartuire mai precis spus, care se foloseste inclusiv de catre artilerie pentru obosirea inamicului inainte de declansarea ofensivei. Nu imi vine sa cred ca in 2018 niste idioti de analfabeti, adunati de pe strada sau de la stana satului si facuti jandarmerici la apelul spagii, inca mai folosesc CS clasificat ca si arma chimica si nu CR care nu are efecte toxice. CS are efecte toxice si daca e pulverizat sub 3 metrii distanta ajunge sub forma lichida pe corpul atacat si provoaca veziculatii pe piele sau arderea corneei….adica orbire permanenta. Generalul Chitac a facut puscarie pentru ca a ordonat ca la Timisoara sa se foloseasca CS si banala cloropicrina folosita la testarea mastilor contra gazelor. CS a fost testat si introdus in dotarea militarilor intre 1988 si 1992 in celebrul CLAT...Complet de Lupta Antiterorista. Nume care sperie dar de fapt era o banala lada de lemn in care se aflau o damigeana cu 5 litri de cloropicrina si un pistol de semnalizare 27mm cu 20 de cartuse cu CS. Pai dupa 1992 cand Rromanika a trecut la PfP si lichidarea armelor chimice, CS a devenit illegal, la fel si cloropicrina care supraincalzita brusc se transforma in Fosgen..gaz de lupta cat se poate de ilegal azi dar care poate fi folosit in industria vopselurilor. Cum poate fi Jandracmeria atata de analfabeta si sa nu stie aceste aspecte banale pentru orice profesionist!? Aha....profesionistii in Aparare NBC au cam disparut din structure, fie au iesit la pensie, fie au fost inlocuiti cu analfabeti cu cursuri de cacao fie....au emigrat ca si mine!!!!

UPDATE 2

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/jan/22/manchester-police-used-dangerous-cs-gas-without-permission-court-told

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite