Când va fi votată rezoluţia împotriva României în Parlamentul European. Care vor fi urmările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă în Parlamentul European
Viorica Dăncilă în Parlamentul European

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European se vor întâlni joi pentru a stabili forma finală a rezoluţiei împotriva României pe tema statului de drept. E posibil ca textul să mai sufere câteva modificări, în contextul în care europarlamentarii PSD nu sunt de acord cu tonul critic al documentului, susţin surse politice pentru Adevărul.

După negocierea de joi, rezoluţia va fi supusă miercuri la vot în plenul Parlamentului European, la o zi după ce Comisia Europeană va publica raportul MCV pentru România, care se anunţă, de asemenea, extrem de critic. 

Rezoluţia împotriva României este o sancţiune politică a Parlamentul European care vizează direct Guvernul Dăncilă, nu România ca stat membru UE. Adoptarea rezoluţiei nu duce la activare Articolului 7, care presupune suspendarea dreptului la vot pentru un stat comunitar, însă documentul reprezintă un important vot de blam la adresa guvernării PSD-ALDE. Criticile venite de la Bruxelles pe tema Justiţiei, care au luat forma unei rezoluţii, vin în contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. E o premieră ca un stat care urmează să preia şefia UE să fie sancţionat politic, fie şi pentru rezoluţie a Parlamentului European. 

Draftul rezoluţiei Parlamentului European privind statul de drept din România vorbeşte despre o „îngrijorare profundă” în privinţa independenţei justiţiei, condamnă intervenţia violentă a jandarmilor de la protestele din luna august, condamnă restricţiile politice ale libertăţii presei şi cere refacerea legislativă faţă de ONG-uri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite