Calcule. Victor Ponta negociază în forţă. Moţiunea de cenzură şi viitorul guvern depind de ProRomânia. Ponta se poate descotorosi şi de Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără voturile ProRomânia, moţiunea de cenzură nu poate trece, chiar dacă  Opoziţia se bazează de această dată şi pe ALDE, arată matematica parlamentară.  ProRomânia va înclina decisiv balanţa şi pentru formarea noului Guvern. Ponta hotărăşte dacă Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria sau dacă PNL intră la guvernare. Ponta ar putea forţa şi o nouă majoritate: ProRomânia-PSD, fără Tăriceanu. Ce scenarii au partidele.

Victor Ponta e politicianul de care depinde soarta Guvernului Dăncilă şi a viitoarei majorităţi parlamentare. Moţiunea de cenzură anunţată de PNL nu poate trece fără voturile ProRomânia, arată aritmetica legislativă. Voturile Opoziţiei reunite (PNL, USR, PMP, UDMR) sunt insuficiente pentru a trânti Guvernul Dăncilă, rămas fără o majoritate clară. Ca moţiune de cenzură să treacă, e nevoie de 233 de voturi. PNL, USR , PMP şi UDMR strâng doar 184. Dacă adunăm şi cele 31 de voturi de la ALDE, care s-a întors împotriva PSD, rezultă 215 voturi. Mai rămân cele 17 voturi venite din partea minorităţilor naţionale. Să presupunem că grupul va vota în bloc moţiunea de cenzură: se strâng 232 de voturi, deci cu unul sub limita majorităţii. Însă din cei 17 deputaţi minoritari, doar jumătate sunt de partea Opoziţiei. Cealaltă jumătate a rămas fidelă PSD, chiar şi după arestarea lui Liviu Dragnea. Deci blocul PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţile naţionale n-ar putea răsturna Guvernul Dăncilă.

Obligatoriu, e nevoie de voturile ProRomânia, partid care oscilează între a susţine moţiunea de cenzură sau a intra la guvernare cu PSD, potrivit unor surse politice. Partidul lui Victor Ponta numără în acest moment 30 de parlamentari, care ar putea trimite în istorie Guvernul Dăncilă. Zilele viitoare, sunt aşteptate încă cinci-şase transferuri de la PSD la ProRomânia, deci partidul lui Ponta va deveni a patra forţă politică din Parlament. Potivit surselor citate, Ponta ar vrea să adune peste 40 de senatori şi deputaţi până la votul moţiunii de cenzură, aşadar negocierile cu aleşii PSD sunt în plină desfăşurare.

Concluzia: fără Victor Ponta, Guvernul Dăncilă nu poate fi dat jos. Automat, învestirea unui nou guvern depinde tot de Victor Ponta, căci e aproape imposibil ca Opoziţia să strângă cele 233 de voturi. Singura portiţă ar fi racolarea parlamentarilor PSD. Însă aleşii social-democraţi sunt înclinaţi mai degrabă să treacă la ProRomânia, pe care îl percep ca pe un partid-frate. Matematica parlamentară arată că Victor Ponta ar putea forma lejer o nouă majoritate alături de ALDE, partid cu care tocmai s-a aliat, si cu PSD. Cele trei formaţiuni ar strânge în total 263 de voturi, deci cu 30 peste graniţa majorităţii. La care s-ar mai adaugă şi voturile venite din partea minorităţilor naţionale, deci un nou Guvern de stânga ar avea o susţinere puternică în Parlament. Însă totul depinde de preşedintele Klaus Iohannis, care ar trebui să ofere PSD încă o şansă la guvernare, fie şi indirect, printr-o alianţă cu Ponta. Ar fi al patrulea Guvern PSD în ultimii trei ani, o decizie care ar strâni furia liberalilor înainte de alegerile prezidenţiale.

Dacă ar risca politic, Victor Ponta ar putea forma o nouă majoritate parlamentară numai cu PSD, fără ALDE. Social-democraţii şi ProRomânia strâng 232 de voturi, deci ar mai avea nevoie de un singur parlamentar, pe care îl pot transfera chiar de la ALDE. În plus, ar mai fi şi cele 9-10 voturi de la minorităţi, deci am putea asista la un nou Guvern social-democrat format între PSD - varianta tradiţională,  şi un mic PSD - format tot din vechi social-democraţi, plecaţi din cauza lui Liviu Dragnea. Aşadar, Ponta s-ar putea descotorosi de Călin Popescu Tăriceanu, în condiţiile în care mai mulţi lideri ProRomânia, în special Mihai Tudose şi Daniel Constantin, sunt nemulţumiţi de alianţa cu ALDE.

Tăriceanu, dependent total de Ponta

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis va forţa instalarea unui guvern PNL, susţin surse politice pentru „Adevărul“, tocmai pentru a-şi mobiliza partidul înainte de campania pentru prezidenţiale. Liberalii negociază deja cu toate forţele politice, inclusiv cu PSD, ALDE şi ProRomânia. Victor Ponta ar avea din nou ultimul cuvânt.  ProRomânia ar putea susţine învestirea unui nou guvern PNL, din care să nu facă parte, dar pe care să-l torpileze anul viitor, când vom trece prin două rânduri de campanii electorale: pentru locale şi parlamentare.

PNL se bazează deocamdată doar pe voturile USR. Partidul condus de Dan Barna a anunţat că va susţine orice guvern anti-PSD, însă nu va intra la guvernare până la alegerile din 2020. PMP şi UDMR înclină să susţină în Parlament un guvern liberal, fără să fie cooptaţi la putere. Tăriceanu e la cuţite cu Ludovic Orban, însă voturile ALDE ar putea deveni irelevante dacă Ponta ar trece de partea PNL. „E important de văzut cu ce alternativă vine PNL. Nu poţi să dai jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc“, a  spus, la Adevarul Live, Ioana Petrescu, vicepreşedinte ProRomânia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite