
Bogdan Aurescu, şeful diplomaţiei române, a transmis, în cadrul unei reuniuni ministeriale pe tema securităţii alimentare la nivel global, că este nevoie de un coridor de transport, care să implice porturile româneşti de la Marea Neagră şi de la Dunăre, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene de cereale. Ministrul român de Externe a subliniat şi necesitatea unor măsuri pentru protecţia împotriva minelor în derivă din Marea Neagră.
În cadrul evenimentului, şeful diplomaţiei române a prezentat eforturile întreprinse de România în sprijinul Ucrainei, care vizează pe de o parte susţinerea economiei ucrainene şi, pe de altă parte, limitarea efectelor crizei alimentare la nivel global, prin facilitarea transportului pe teritoriul României pentru transportatorii din Ucraina şi prin oferirea de rute alternative pentru exportul de cereale din Ucraina, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre, informează MAE.
Aurescu a făcut apel la comunitatea internaţională pentru realizarea unui coridor de transport, inclusiv maritim, care să implice şi rutele şi porturile româneşti amintite, pentru a uşura realizarea exporturilor ucrainene către destinaţiile lor. În acest scop, ministrul român a evidenţiat necesitatea luării de măsuri pentru securitatea transporturilor alimentare din Marea Neagră, în condiţiile agresiunii Federaţiei Ruse, inclusiv prin protecţia contra minelor în derivă, mai arată sursa citată.
„Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale. Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale", a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.
În intervenţia sa, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a făcut apel la acţiune pragmatică şi solidară în sprijinul Ucrainei şi al statelor afectate de blocarea exporturilor de produse alimentare ucrainene, atrăgând atenţia asupra deteriorării situaţiei umanitare din această ţară şi evidenţiind implicaţiile complexe ale conflictului militar declanşat de Rusia, inclusiv din perspectiva securităţii alimentare a multor state din diverse regiuni ale lumii.
Bogdan Aurescu a participat miercuri, la invitaţia secretarului de stat american Antony Blinken, la reuniunea ministerială „Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală” („Global Food Security Call to Action”) organizată la Sediul ONU din New York. Le eveniment au participat înalţi oficiali din 42 de ţări din diverse regiuni ale lumii, dar şi oficiali din conducerea Programului Alimentar Mondial, Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură, Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii, UE şi ONU.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: