Bogdan Aurescu va discuta cu miniştrii Afacerilor Externe din statele membre UE pe tema nevoii pregătirii unei reacţii adecvate privind situaţia din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos
Bogdan Aurescu FOTO Inquam Photos

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu va sublinia luni, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, unde vor fi discutate evoluţiile de la graniţa Ucrainei, nevoia pregătirii unei reacţii adecvate din partea UE, care în opinia sa trebuie să rămână unită şi fermă. Pe agenda discuţiilor se vor mai afla situaţia din Belarus, dosarul cipriot (Varosha), Etiopia, relaţiile UE-Africa, UE-Asia Centrală şi relaţiile cu Venezuela.

De asemenea, ministrul Aurescu va participa şi la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice ale energiei.

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 13 decembrie 2021, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.  Miniştrii europeni de externe vor avea un schimb de opinii referitor la o serie de teme de actualitate precum evoluţiile privind Ucraina, situaţia din Belarus, dosarul cipriot (Varosha) şi Etiopia. Pe agenda reuniunii figurează şi relaţiile UE-Africa, UE-Asia Centrală şi relaţiile cu Venezuela”, anunţă MAE

În marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa la un mic dejun informal de lucru cu directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Fatih Birol, privind aspectele geopolitice ale energiei. De asemenea, şeful diplomaţiei române va participa la 12 decembrie 2021 la un eveniment cu reprezentanţi ai opoziţiei democrate din Belarus, găzduit de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell. De asemenea, în cadrul CAE va avea loc un dejun de lucru al miniştrilor europeni de externe cu ministrul afacerilor externe al Statului Qatar.

Miniştrii europeni de externe vor aborda situaţia privind Ucraina din perspectiva evoluţiilor de la graniţa estică a acestui stat cu Rusia care suscită un grad înalt  de preocupare la nivel european şi euroatlantic. Ministrul român de externe va reitera îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din proximitatea Ucrainei şi de la Marea Neagră şi va sublinia nevoia pregătirii unei reacţii adecvate din partea UE, care trebuie să rămână unită şi fermă.

Discuţia privind Belarus are loc în contextul continuării deteriorării situaţiei interne şi a instrumentalizării migraţiei de către regimul de la Minsk, la frontiera estică a UE. Ministrul Bogdan Aurescu va saluta adoptarea la 2 decembrie 2021 de măsuri suplimentare împotriva Belarus, aşa cum s-a convenit la reuniunea CAE din 15 noiembrie. Va sublinia, totodată, importanţa menţinerii pe agenda UE a subiectului, atât din perspectiva evoluţiilor interne, cât şi în conexiune cu evoluţiile din cadrul Parteneriatului Estic.

Referitor la dosarul cipriot şi evoluţiile din Varosha, ministrul Bogdan Aurescu va exprima solidaritate cu Cipru şi va reitera susţinerea României pentru o soluţionare a dosarului cu respectarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Va accentua importanţa abordării relaţiei UE-Turcia dintr-o perspectivă strategică mai largă, în linie cu orientările Consiliului European din 24 iunie 2021.

Miniştrii vor avea şi un schimb de opinii privind relaţiile UE-Africa, în pregătirea Summitului Uniunea Europeană-Uniunea Africană din 17-18 februarie 2022, dar şi pentru a evalua situaţia de pe continent. Ministrul de externe Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa unui Summit cu rezultate concrete care să reflecte viziunea comună despre viitorul relaţiilor UE-Africa.

Discuţia privind relaţiile UE-Asia Centrală va viza angajamentul UE în regiune şi vor fi discutate modalităţi de cooperare a UE cu statele din regiune privind Afganistanul. Ministrul de externe român va exprima sprijin pentru dezvoltarea de oportunităţi în domeniul conectivităţii, inclusiv în contextul adoptării strategiei UE Global Gateway, precum şi pentru o gestionare eficientă a provocărilor legate de consecinţele crizei afgane.

Evoluţiile din Venezuela vor fi discutate ca urmare a alegerilor regionale şi municipale din 21 noiembrie 2021. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima aprecierea pentru activitatea misiunii UE de observare electorală şi va arăta că rămâne esenţială coordonarea cu partenerii, în special SUA.

În cadrul dejunului de lucru cu ministrul afacerilor externe al Statului Qatar, miniştrii vor avea un schimb de opinii pe tema situaţiei din Afganistan şi a contribuţiei pe care statul Qatar o poate avea în acest context, inclusiv din perspectiva intereselor UE. Ministrul român va sublinia rolul important al acestei ţări în menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune şi va exprima susţinere pentru explorarea de noi oportunităţi de cooperare, inclusiv cu ocazia unei viitoare reuniuni comune UE-Consiliul de Cooperare al Golfului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite