Bogdan Aurescu, declaraţii în contextul discuţiilor dintre SUA şi Rusia: „Există îngrijorare cu privire la masarea de trupe în regiunea Mării Negre”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a transmis că prezenţa militară a Rusiei în regiunea Mării Negre naşte îngrijorări, una dintre abordările necesare pentru retragerea trupelor din vecinătatea NATO fiind dialogul, care să se bazeze pe măsuri ferme de descurajare.

„Aşa cum am prezentat poziţia României în cursul zilei de vineri la reuniunea extraordinară a miniştrilor de Externe NATO, există îngrijorare din partea României cu privire la masarea de trupe în regiunea Mării Negre, nejustificată”, a transmis ministrul Aurescu, luni.

Ministrul de Externe a subliniat că România susţine dialogul cu Rusia, însă acesta trebuie „bazat pe o serie de măsuri ferme de descurajare”. Aurescu a precizat că deschiderea faţă de discuţiile cu Rusia face parte din strategia NATO care combină descurajarea, apărarea şi dialogul, măsuri care să ducă la retragerea trupelor Rusiei. 

„Vedem o serie de condiţii puse de către Rusia care vin să modifice parametrii de securitate ai Europei. Suntem deschişi la dialog, face parte din abordarea duală pe care NATO o are faţă de Rusia, este o abordare care combină descurajarea şi apărarea şi dialogul, iar din perspectiva României susţinem acest dialog, dar trebuie avut în vedere că dialogul trebuie bazat pe o serie de măsuri ferme de descurajare. (...)

Dialogul trebuie să se desfăşoare fără afectarea principiilor şi valorilor ale Alianţei. (...) Dialogul trebuie să aibă loc, să se desfăşoare cu prezentarea tuturor argumentelor părţilor. Obiectivul acestui dialog trebuie să fie dezescaladarea situaţiiei de securitate, să vedem o retragere a trupelor Rusiei şi încetarea ameninţării cu folosirea forţei. Acest aspect este inacceptabil, din punct de vedere al cadrului internaţional şi al ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a mai spus ministrul. 

Totodată, ministrul Aurescu a mai precizat că nu este vorba despre purtarea unor negocieri cu Federaţia Rusă, ci de un dialog prin intermediul căruia să fie clarificate poziţiile ambelor părţi. „Cum am discutat şi vineri, NATO are o responsabilitate deosebită în prezervarea arhitecturii de Securitate a Europei. E nevoie de colaborare între NATO şi UE”, a mai spus acesta. 

Afirmaţiile ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, vin la începutul unei săptămâni pe parcursul căreia vor avea loc mai multe discuţii diplomatice cu risc ridicat dintre SUA şi Rusia, care vizează dezamorsarea tensiunilor militare care ameninţă vecinătatea NATO.  Delegaţia americană care participă la negocieri este condusă de adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, iar Moscova este reprezentantă de Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe. Cei doi oficiali au avut o discuţie care a durat două ore, duminică, şi pe care reprezentantul Rusiei a catalogat-o drept „complicată”. 

Negocierile ruso-americane vor debuta luni, la Geneva, fiind urmate miercuri de o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia la Bruxelles, iar joi de o sesiune a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, la Viena. Toate aceste discuţii au ca scop evitarea unei crize, în condiţiile în care Moscova continuă să aducă la graniţa cu Ucraina forţe şi echipamente, ameninţând că va lua măsuri militare dacă Washingtonul şi aliaţii săi nu vor răspunde preocupărilor de securitate ale Kremlinului.

Citeşte şi: Administraţia Biden dezvăluie sancţiunile pe care le va impune Rusiei dacă invadează Ucraina

Blinken crede că Rusia vrea să reconstruiască Uniunea Sovietică.  Secretarul de stat american a adăugat că acest lucru este „inacceptabil”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite