Băsescu, despre restructurarea Guvernului: Se va intra într-o criză pe care nici Constituţia n-a prevăzut-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi, la B1 Tv, că, în opinia sa, PSD nu a renunţat definitiv la ideea restructurării Guvernului, iar dacă se va ajunge la un vot în Parlament, vom asista la o situaţie fără precedent, în care şeful statului va primi trei propuneri trecute de votul legilsativ, pe care le-a respins deja la remanierea directă şi, în mod normal, va merge la Curtea Constituţională.

Întrebat dacă cei de la PSD au renunţat de tot la ideea restructurării, Traian Băsescu a răspuns: ”N-au renunţat, dar au renunţat să o facă acum între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox. Probabil vor reveni după 1 mai”. 

”Această mişcare are un specific, este un element de absolută noutate în experienţa prezidenţială din 1992 încoace. PSD va încerca să vină cu cei trei, cu Nicolicea la Justiţie pentru că e un dur care probabil s-a angajat să treacă o anume legislaţie, este Brăiloiu faţă de care foarte probabil au obligaţii şi mai este doamna Oana Florea, posibil alte obligaţii mari. Vor trece prin Parlament să spunem, numai că preşedintele va fi într-o situaţie fără precedent: să-i vină din Parlament trei propuneri de miniştri pe care dânsul i-a mai respins o dată. În mod legitim, preşedintele se duce cu ei de gât la Curtea Constituţională, pentru că este o situaţie care trebuie tratată”, a spus senatorul PMP. 

Întrebat ce se poate întâmpla după ce situaţia ajunge în faţa Curţii Constituţionale, Băsescu a explicat: ”E greu de spus. N-a mai existat un asemenea precedent în care preşedintele să se trezească venind prin Parlament cu trei propuneri pe care le-a respins deja la remanierea directă. Este fără precedent situaţia şi este foarte important ce va spune CCR. Dar aici vom intra într-o criză şi mai mare. Nu va fi o proununţare în 48 de ore a CCR. Va dura o lună, o lună şi... pentru că e o speţă complicată şi va necesita o explicaţie extrem de complexă. Se va intra într-un soi de criză pe care nici Constituţia n-a prevăzut-o, vor trece mai mult de 45 de zile până când această criză se închide. Rămâne să vedem, dar cert este un singur lucru. Cel care joacă este preşedintele şi la primire, în poartă, Dragnea şi Dăncilă stau şi dau să prindă rachete şi nu le pot prinde”. 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că respinge remanierile celor trei miniştri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcţia de ministru. Preşedintele a precizat că nu ia act nici de cele trei demisii până când nu ştie cu cine vor fi înlocuiţi aceştia. Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuţie la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniştri interimari.

Guvernul a anunţat că premierul Viorica Dăncilă va transmite în această seară preşedintelui Iohannis propunerile de numire a vicepremierului Ana Birchall, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Justiţiei, a ministrului Eugen Teodorovici, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului Fondurilor Europene şi a ministrului Radu Ştefan Oprea, ministru interimar pentru portofoliul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, anunţă Guvernul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite