Nicolae Bănicioiu, acuzat că a luat 800.000 de euro mită, poate fi săltat de procurori. De frica alegerilor, toate partidele au votat covârşitor cererea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Bănicioiu, cu masca pe faţă şi cu mascaţii pe urme
Nicolae Bănicioiu, cu masca pe faţă şi cu mascaţii pe urme

Camera Deputaţilor a votat solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii în guvernarea Ponta. Toate partidele au votat pentru ridicarea imunităţii în condiţiile în care mai e doar o lună până la alegerile parlamentare. Băncioiu ştia verdictul: nici măcar nu s-a apărat în plen.

UPDATE Ora 12.50. Votul s-a încheiat. Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate. Au fost 202 voturi pentru şi doar 12 împotrivă.

UPDATE Ora 11.40. A început votul pentru ridicarea imunităţii. 

UPDATE Deputatul ProRomânia nici măcar nu a mai luat cuvântul pentru a se apăra. 

UPDATE Ora 11.20 Dezbateri pe cazul Bănicioiu: 

Alfred Simonis, PSD: Constat în galsul colegilor de la USR o tristeţe. Neavând ce acuza în prezent, se întorc în  trecut, când s-au făcut greşeli. Parlamentarii PSD vor vota la vedere pentru ridicarea imunităţii. 

Ana Birchall: Vinovăţia sau nevinovăţia trebuie stabilită în sala de judecată, nu în Parlament. 

Grupul PMP anunţă că va vota cu bilele la vedere. Grupul UDMR va vota pentru ridicarea imunităţii, dar parlamentarii maghiari nu vor vota cu bilele la vedere. 

Florin Roman, PNL: Constituţia spune că nimeni nu e mai presus de lege. prin urmare, PNL va vota ca de fiecare dată afirmativ, ca toţi colegii care au probleme de natură penală să poată merge în faţa procurorilor şi apoi a judecătorilor. PNL va vota la vedere. 

Cătălin Drulă, USR: Vom vota la vedere. Nu ştiu dacă domnul Bănicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie să stabilească judecătorii. Mi-aş fi dorit ca acest lucru să se întâmple şi în cazul domnului Bejinariu, Bodog şi Plumb, unde PSD a făcut scut. Nu uităm că PSD a dat atacul la Justiţie timp de 3 ani. Ne dorim ca în legislatura viitoare parlamentarii să fie egali cu toţi cetăţenii. Vom susţine ca foştii miniştri să nu mai fie protejaţi de această blestemată de imunitate. 

***

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat vineri raport de admitere pentru ridicarea imunităţii deputatului Nicolae Bănicioiu şi încuviinţarea solicitării DNA de începere a urmăririi penale. Au fost 19 voturi „pentru”, 2 voturi „împotrivă” şi zero voturi nule. Liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi luare de mită, consideră acuzaţiile vehiculate în presă false şi afirmă că doreşte să aibă acces la dosar cât de repede. El precizează că, dată fiind situaţia, a decis că nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, în prezent el fiind deputat.

Procurorii cer Parlamentului încuviinţarea urmăririi penale a lui Nicolae Bănicioiu, suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, pe vremea când era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputaţilor.

Potrivit procurorilor, „în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri şi ar fi primit direct, de la unul dintre aceştia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra ministrului Sănătăţii şi a funcţionarilor publici din cadrul acestei instituţii şi că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu”.

„Ulterior, aceeaşi persoană ar fi  primit de la aceiaşi oameni de afaceri,  prin intermediul unui complice, suspect în cauză,  suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuţiilor de ministru, funcţie deţinută în perioada 05.03.2014-17.11.2015”, a mai transmis DNA.

Fostul ministru al Tineretului şi fost ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare dată pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro România, partid condus de Victor Ponta. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite