Aurescu anunţă o nouă misiune de Poliţie aeriană la care va participa Canada, din iulie. Câţi militari vor ajunge în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Miniştrii de Externe din România şi Canada, Bogdan Aurescu şi Mélanie Joly, au discutat, luni, despre întărirea Flancului Estic al NATO. Canada va începe, din iulie, o nouă misiune de Poliţie aeriană în România, cu 6 avioane F18, şi va trimite „până la 200 de militari”.

„Am reiterat faptul că România consideră necesară accelerarea formării Grupului de Luptă din România (...) Salutăm faptul că se vor alătura mai mulţi aliaţi acestei structuri”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, luni, la finalul consultărilor cu ministrul de Externe din Canada, Mélanie Joly.  

Aurescu a precizat că Joly va vizita luni şi Baza de la Mihail Kogălniceanu, iar din iulie Canada va participa din nou la o misiune de Poliţie aeriană în teritoriul aerian al României.  

 „Mă bucur să constat acest gest puternic de solidaritate din partea Canadei”, a mai afirmat Aurescu.  

La rândul său, ministrul canadian a precizat că„”atacul asupra Ucrainei al preşedintelui Putin, care nu a avut nicio justificare, a pus foarte mulţi oameni în risc”.  

„Sprijinim şi poporul ucrainean care a arătat atât de mult curaj şi determinare (...) Am discutat eforturile noastre comune pentru NATO şi vom continua să trimitem trupe aliante pe Flancul Estic şi în România inclusiv. Canada are până la 950 de forţe armate în Europa”, a declarat Mélanie Joly, în aceeaşi conferinţă de presă.  

Aceasta a adăugat: „Noi ne concentrăm pe oprirea celei mai mari ameninţări asupra păcii mondiale”.  

Întrebată în ce va consta forţa militară a Canadei în România, Joly a precizat că vor fi 6 avioane F18, şi „până la 200 de militari în România”.  

„Lucrăm cu România în cadrul NATO pentru a ne asigura că este protejată în aceste circumstanţe”, a mai afirmat Joly. La rândul său, Aurescu a menţionat că, pe viitor, nu este exclusă o participare a Canadei la Grupul de Luptă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite