Atac fără precedent al unui lider USR la adresa ministrului Energiei: Să terminăm cu populismul. Să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerinţele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Prună, vicepreşedintă a USR. FOTO Facebook
Cristina Prună, vicepreşedintă a USR. FOTO Facebook

Cristina Prună, vicepreşedintă a USR şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor, a lansat un atac foarte dur la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe care îl scoate vinovat pentru faptul că Bruxelles-ul nu ar fi de acord cu finanţarea extinderii reţelei de gaze din PNRR.

„Am mai spus-o şi o repet: trebuie să ne batem până la ultimul euro pentru fondurile europene puse la dispoziţie, însă nu reprezintă unica soluţie pentru probleme sistemice pe care nu le-am rezolvat timp de 30 de ani! Lumea merge înainte, iar acum decontăm faptul că am avut nişte politicieni şi primari care fie au dormit pe ei 30 de ani, fie nu au fost în stare să asigure un minim de confort în 60% din localităţile din România, pornind de la apă şi canalizare şi terminând cu reţelele de gaze naturale. Avem în prezent 1.3 miliarde de euro pentru sectorul energetic propuşi de ministerul Energiei în PNRR şi, în plus, 600 milioane pentru extinderea reţelelor de gaze care au fost deja respinşi. Acesta este rezultatul populismului specific campaniilor electorale ieftine.

Trebuie să lăsăm populismul deoparte, iar ministerul Energiei să vină cu propuneri de proiecte care respectă cerinţele UE. Altfel e cooperativa muncii în zadar”, a scris Cristina Prună, vicepreşedintă a USR. 

Cristina Prună susţine că România ar trebuie să se orienteze spre alte forme de energie. „E nevoie să ne orientăm spre hidrogen, captarea carbonului, bio-combustibili, energie verde, staţii de încărcare pentru vehicule electrice, eficienţă energetică, digitalizarea sistemului, încurajarea prosumatorilor, producţia de baterii. Spre exemplu, sistemul de irigaţii ar putea să devină un prosumator care să utilizeze energie regenerabilă. Nu vrem să facem lucrurile acestea, nu vom primi bani. E simplu. Extinderea reţelelor de gaze se poate face şi din alte fonduri publice sau din stimularea investiţiilor private. Până atunci, însă, ar fi bine să avem o poziţie puternică pentru ca gazul natural să fie inclus cu ţinte realiste în Taxonomie. Altfel, ne minţim singuri, construind suprarealistic conducte de distribuţie a gazelor naturale prin care să treacă aer”. 

Vicepreşedinta USR i-a criticat şi pe colegii din PNL, pentru faptul că l-ar fi criticat pe Ghinea. „Cât priveşte diverse comentarii care se aud venind dinspre partenerii de coaliţie, le reamintesc doar atât - din responsabilitate faţă de români, trebuie să spunem adevărul, iar atunci când un coleg greşeşte trebuie să îl sprijinim să se îndrepte. Intenţiile bune dar care nu au legătură cu realitatea sunt la fel de nocive ca şi incompetenţa. Trebuie ca împreună să ne asigurăm că viitoarea listă de proiecte energetice trimisă la Bruxelles nu va mai avea aceeaşi soartă ruşinoasă ca până acum”, a completat Prună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite