Alina Mungiu-Pippidi: Arafat prim-ministru!

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Consultările cu partidele politice sunt inutile, pentru că de toate părţile sunt numai oameni impotenţi, nu oameni politici (Cioloş fiind probabil cel mai bun dintre ei), prea laşi să salveze pe oricine în goana după orice vot.

Nimeni nu are curaj să ia măsurile care trebuie, deci putem avea doar un singur prim ministru în ceasul în care am ajuns să concurăm doar cu Peru la morţile în exces şi doar cu bulgarii la număr de morţi la zece minute. Pe Raed Arafat, dacă ne mai salvează viaţa o dată. Pe urmă o să vedem cum îl apărăm de haită, că oricum asta facem de vreo zece ani în timpul liber, dar ne trebuie un om care să nu vrea să rămînă în politică, şi care să nu meargă la aprobarea unuia din oportuniştii ăştia, ci să aibă puterea de a lua decizii singur. Mai puneţi nişte oameni de la BNR sau Consiliul Fiscal la alte ministere economice şi ăsta e tot guvernul.

Ce ar trebui să facă un prim ministru:

Vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul public înainte ca virusul să producă mutaţii (nimeni nu mai poate veni la lucru fără certificat verde).

Limitări drastice de deplasări externe între localităţi, de zece zile Bucureştiul şi Ilfovul s-au infectat reciproc şi pe restul ţării, carantina voastră e ineficientă sau inexistentă. Nimeni nu trebuie să mai iasă din localităţile infectate fără motive de forţă majoră. INSP de care am rîs cu toţii are o propunere bună. Îmi cer scuze, or mai fi avut şi altele, dar nu or fi avut libertate politică. Şi Ludovic Orban, şi Florin Cîţu au călcat în picioare opiniile experţilor, au minţit şi au falsificat realitatea, nu mai merită să conducă nici o morgă, darămite un partid sau o ţară.

Nici un fel de transport intern fără certificat verde, nu mai e voie să se urce nimeni în tren, avioane interne sau autobuze de cursă lungă nici măcar între localităţi necarantinate.

Stabilirea unor reguli clare pentru magazinele alimentare, unde se intră fără certificat verde, adică o suprafaţă de 20 metri pătraţi de consumator şi amenzi drastice pentru managerii care permit orice fel de coadă în interior, deşi au scris pe jos distanţă 2 m, că din păcate consumatorii se poartă adesea ca nişte animale, nu ştiu să citească şi au pasiunea înghesuielii. Să se înghesuie afară. Dacă vreţi doar 12 m treceţi la măşti FP2, ca în Germania.

Înţelegerea clară că trebuie restricţii pentru a preveni infecţiile, că de la terapie intensivă nu scapă nimeni, putem adăuga oricîte paturi. Vorbesc ca persoană privată care tocmai şi-a pierdut tatăl, celebru profesor la medicină, mort ca orice pacient care stă mai mult de două săptămîni la ATI, de infecţii pe care nu le avea cînd a intrat în spital, deşi a fost îngrijit în mod excepţional. Dar asta e limita excepţionalului în vechile spitale româneşti. E o limită de timp.

Anchetă epidemiologică la fiecare caz cu identificarea şi carantinarea contactelor.

Anunţarea zilnică a numărului de infecţii noi, infecţii totale, persoane care intră la ATI şi persoane care ies, vindecate sau prin deces, ca şi – mai ales – a ratei de reproducere R, cel mai important element de prognoză. Dacă astăzi un infectat generează unul mîine R=1, la ora asta pare că suntem bine peste, dar nu trebuie să ghicim. Nu vă e ruşine că trebuie să ne uităm pe agenţii internaţionale ca să vedem realitatea, că nu există un sit oficial onorabil unde să se publice intern situaţia cu aceiaşi indicatori statistici ca peste tot în ţările civilizate?

CNA, cea mai impotentă instituţie a statului, nu pe ursul Arthur ar trebuie să-şi verse focul şi să-şi piardă timpul, arătînd că nu e mai deştept decît ăia pe care îi sancţionează, ci pe orice dezinformare sau îndemn la a sabota sănătatea publică prin orice mijloace media şi indiferent cine le-ar colporta, de la Budeanu la Ciutacu. Lumea nu ştie că sutele de morţi zilnice sunt ale celor nevaccinaţi. CNA are o enormă răspundere pentru faptul că în România analfabeţii sanitari au cîştigat bătălia. De exemplu vreau să cer amenzi drastice pentru toţi cei care colportează că românul nu trebuie să se vaccineze că e vaccinat cu creştinismul. Moare o dată la trei minute cîte unul din ăsta vaccinat cu creştinismul, din păcate nu şi colportorii, care s-au vaccinat demult şi taie gogoşi la turmele de oi care se iau după ei. Daţi-le amenzi să intre în faliment!

Refuzarea oricăror activităţi neesenţiale pentru nevaccinaţi (în Germania nu îţi poţi tăia nicăieri barba, că nu se poate face cu mască), şi închiderea cafenelelor şi restaurantelor care nu au nici un fel de aplicaţie care să permită trasarea contactelor, ca în lumea civilizată, deci sunt un pericol public. Amînaţi petrecerile pentru cînd o fi fără pericol să ai petreceri, că te poţi căsători, boteza sau înmormînta şi fără să aduni cîrduri.

Schimbarea atitudinii Avocatului Poporului, care are dreptate că nu poţi da ordonanţe de urgenţă pentru a reglementa chestiuni esenţiale, dar nu are dreptate că nevaccinaţii au dreptul să moară după ce îşi omoară bunicii, fraţii fumători şi copiii cu astm. Dreptul comunitar la viaţă prevalează asupra celui individual de a muri din prostie. Dacă nu îţi poţi da foc într-un loc nepublic nu ai voie să îţi dai foc, că aprinzi ceva în jur. Mesajele publice contează enorm, şi deşi nu sunt de părere că majorităţile parlamentare trebuie să aibă dreptul să dea afară avocaţi ai poporului cred că Renate Weber trebuie să fie de partea lui Arafat şi a mea, şi să dea semnale clare în zilele în care ambiguitatea face victime.

Pentru că apărăm dreptul la viaţă al altora. Noi, cei care trebuie, ne putem vaccina de trei ori şi să ne doară în cot. Lumpenii să crape şi să voteze cu AUR, sau invers.

Dar nu putem gîndi aşa. Să fim civilizaţi şi europeni măcar în minoritatea noastră, şi fără lideri, că ei nu există.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite