Alegerile europene, afacere masculină: numai o treime din candidaţi sunt femei. „Politica românească nu este un teren al egalităţii şi nediscriminării“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Vălean este singura femeie de pe lista PNL pentru europarlamentare
Adina Vălean este singura femeie de pe lista PNL pentru europarlamentare

Numai o treime dintre candidaţii înscrişi la alegerile pentru Parlamentul European sunt femei, cele mai multe regăsindu-se pe listele Pro România, potrivit unei analize realizate de Coaliţia pentru Egalitate de Gen. ”Politica românească nu este un teren al egalităţii şi nediscriminării”, susţin reprezentanţii organizaţiei, care au precizat că, dintre cei 473 de candidaţi numai 144 sunt femei

”Politica românească nu este, în ciuda aparenţelor, un teren al egalităţii şi nediscriminării. Astfel, pe listele prezentate de partidele politice numai 144 din cei 473 de candidaţi sunt femei, reprezentând 30,71% din total”, au transmis, joi, reprezentanţii Coaliţiei pentru Egalitate de Gen.

Potrivit acestora, în rândul partidelor cu şanse de a accede la funcţii în Parlamentul European, femeile sunt cel mai bine reprezentate de Partidul Pro România, unde aproape 40% din candidaţi sunt femei. Pe listele PSD femeile constituie 37%, la fel ca la Alianţa 2020 USR-PLUS, în timp ce pe listele PNL femeile sunt mai puţin de un sfert din totalul candidaţilor (23%), iar la ALDE aproape 17%.

”Analiza Coaliţiei pentru Egalitate de Gen a luat în considerare şi şansele de câştig, în baza estimării locurilor eligibile ale partidelor politice efectuată de site-ul România Alege. Cele mai multe şanse le au femeile de pe locurile eligibile ale Partidului Pro Romania (3 din cele 6 posibile mandate) şi ale PSD (7 din cele 15 posibile mandate).  Astfel, printre femeile cu şanse la un post de europarlamentar se numără Rovana Plumb, Carmen Avram, Maria Grapini (PSD), Adina Vălean (PNL), Clotilde Armand (USR-PLUS), Norica Nicolai, Renate Weber (ALDE) şi Corina Creţu (Pro Romania)”, a mai transmis organizaţia.

Analiza Coaliţiei pentru Egalitate de Gen estimează că procentul femeilor din partea României în Parlamentul European va scădea la aproximativ 30%.

În legislatura actuală, România are un procentaj de 39% femei în Parlamentul European, cu 9 europarlamentare din totalul de 23.

La nivelul întregii Europe, procentajul femeilor este 36,4%, Parlamentul European înregistrând o mai bună reprezentare a femeilor comparativ cu parlamentele naţionale (în România există doar 20.7% politiciene la Camera Deputaţilor şi 14% la Senat).

”Drumul spre egalitate este încă departe iar femeile Europei doresc grăbirea acestui proces. European Women’s Lobby a lansat un apel către instituţiile europene şi către statele membre pentru a prioritiza reprezentarea paritară 50/50 pentru femei şi bărbaţi, atât pe listele electorale ale partidelor politice cât şi în structurile europene. Coaliţia pentru Egalitate de Gen transmite partidelor politice din România să ia măsuri pentru a se asigura că sunt îndepărtate barierele discriminatorii care stau în calea afirmării femeilor în politică”, a mai transmis Coaliţia.

Potrivit reprezentanţilor acesteia, pe lângă reprezentarea numerică, agenda politică trebuie să includă teme de interes pentru femei: educaţie, sănătate, combaterea violenţei domestice şi sexuale, combaterea hărţuirii sexuale la locul de muncă, reconcilierea vieţii de familie cu viaţa profesională, infrastructura de îngrijire a copiilor şi vârstnicilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite