Alegeri parlamentare 2020. Cine poate vota prin intermediul urnei mobile

Alegeri parlamentare 2020. Cine poate vota prin intermediul urnei mobile

FOTO Arhivă

La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 îşi pot exercita dreptul la vot prin intermediul urnei mobile atât persoanele aflate în carantină sau izolare din cauza pandemiei de Covid-19, cât şi persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate, dar şi cele care execută o pedeapsă privativă de libertate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, cei cu drept de vot care nu se pot deplasa la secţia de votare la care sunt arondaţi, din motive ce ţin de boală (inclusiv infecţia cu virusul SARS-CoV-2) sau invaliditate, persoanele internate în spital sau care execută o pedeapsă prin care sunt privaţi de libertate, trebuie să depună o cerere tip prin care solicită urna specială la alegerile parlamentare 2020.   
 

Cum şi unde se depun cererile pentru solicitarea urnei speciale

  • Cererea trebuie datată şi semnată de alegătorul care solicită urna
  • Cererea poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane
  • Cererile se depun cel târziu până pe 5 decembrie
 
Cererile pentru execitatea dreptului de vot cu urna mobilă pentru cetăţenii care nu pot ajunge la sediul secţiei la care sunt arondaţi se face doar dacă alegătorii au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare, însă cererile pot fi depuse la cea mai apropiată secţie de imobilul unde se află persoana care solicită deplasarea echipei cu urna mobilă. 
 
Cererea pentru solicitarea urnei speciale se va completa şi semna de alegătorul aflat în una din situaţiile precizate (boală, invaliditate, spitalizare) şi poate fi depusă de orice altă persoană. Depunerea cererilor pentru urna mobilă se va face până în data de 5 decembrie 2020, între orele 18.00 - 20.00. 
 
Cererea pentru solicitarea urmei speciale poate fi scrisă de mână sau printată şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, conform menţiunilor din actul de identitate ori dovada de reşedinţă, după caz, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, numărul de telefon. MODEL de cerere pentru solicitarea urnei speciale la alegerile parlamentare 2020, AICI. 
 

Ce acte se depun alături de cererea pentru urna specială

Pe lângă cererea completată de persoana care solicită urna mobilă pentru a vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, la secţia de votare cea mai apropiată de imobilul unde se află persoana care nu se poate deplasa la secţia unde este arondată, din cauza situaţiilor precizate anterior, trebuie să fie depuse copii ale tuturor actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate a alegătorului, arată digi24.ro. Din conţinutul documentelor, care trebuie să fie oficiale, trebuie să rezulte lipsa posibilităţii votantului de a se autodeplasa la secţia de votare. Acestea trebuie să conţină, în mod obligatoriu, expresia "persoană netransportabilă". 
 
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare unde a fost depusă cererea are dreptul să verifice prin orice mijloace de informare, pe baza documentelor anexate, dacă există compatibilitate a bolii şi a posibilităţii de autodeplasare a votantului care a solicitat urna mobilă. 
 
Procesul de votare prin intermediul urnei mobile la alegerile parlamentare 2020
În ziua de 6 decembrie 2020, data alegerilor parlamentare, biroul electoral al secţiei în care s-a depus cererea va delega o echipă formată din doi membri, care se va deplasa la locul în care se află alegătorul, precizat în cererea depusă anterior, membrii având asupra lor urna specială, buletinul de vot şi toate celelalte materiale necesare votării, precum ştampilă, tuş, lista electorală. Alegătorul are obligaţia de a prezenta un act de identitate şi de a semna lista electorală înainte de a primi buletul de vot şi ştampila. Buletinul se va introduce apoi în urna mobilă. 
 
În fiecare secţie de votare va exista o singură urnă specială, însoţită de cei doi membri delegaţi de biroul electoral, care trebuie să revină la secţia de vot până la închiderea acesteia, la ora 21.00. 
 

Cum votează cu urna specială cei internaţi în spitale sau în cămine de bătrâni 

Persoanele care se află internate în spital, fie că e vorba de unitate publică sau private, într-un cămin de bătrâni sau în alte asezăminte sociale pot vota prin intermediul urnei speciale dacă au domiciliul sau reşedinţa în judeţul pe raza căreuia se află unitatea respectivă. Cererea se depune în mod identic, alături e documentele oficiale care să certifice condiţia alegătorului care nu se poate deplasa la secţia de votare. Biroul electoral al secţiei de votare stabileşte echipa formată din cei doi membri care va merge cu urna mobilă la locurile unde se află alegătorii care au solicitat-o. 
 
Echipele care duc urna specială se vor deplasa sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
Cum votează cu urna mobilă cei aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza Covid-19
Dacă este în carantină, alegătorul trebuie să depună o cerere pentru urna specială însoţită de copia deciziei de carantină emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.
 
Dacă cetăţeanul cu drept de vot se află în izolare la domiciliu, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de către autorităţile competente, poate vota prin intermediul urnei speciale dacă depune o cerere în acest sens şi copia unuia dintre următoarele documente:
 
- biletul de externare din unitatea sanitară care confirmă diagnosticul şi indicaţia de izolare;
 
- decizia de izolare emisă de direcţia de sănătate publică judeţeană/ a municipiului Bucureşti;
 
- rezultatul testării COVID-19 RT-PCR (pozitiv) din ultimele 14 zile.
 

Cum votează cu urna specială cei aflaţi în penitenciare

Persoanele care se află private de libertate, în baza unui mandat de arestare preventivă şi persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale şi se află înscrise în listele electorale permanente ale circumscripţiei electorale pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deţinere au dreptul să solicite urna specială pentru a-şi exprima dreptul la vot. 
 
Directorii penitenciarelor şi ai locurilor în care sunt privaţi de libertate cei cu drept de vot au obligaţia să le aducă la cunoştinţă acestora că pot solicita urna specială pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie. 
 
Fiecare persoană privată de libertate poate face o cerere scrisă pe care o va depune la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deţinere, cel mai târziu în preziua votării, 5 decembrie 2020, ora 12.00. Cererile sunt obligatoriu datate şi semnate olograf şi trebuie să cuprindă numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate.
 
Reprezentanţii penitenciarelor vor depune cererile cel mai târziu în preziua votării, pe 5 decembrie, între orele 18.00 – 20.00, la secţiile de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral de circumscripţie pe raza căruia se află penitenciarul. Aceştia au obligaţia să permită echipelor biroului central al secţiilor de votare accesul cu urna mobilă pentru exercitarea dreptului la vot, care se va face pe baza prezentării unui act de identitate. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările