Afacerea „Prostituate pentru militarii de la Deveselu“ s-a construit pe o premiză falsă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Tolontan FOTO Eduard Enea
Cătălin Tolontan FOTO Eduard Enea

Cătălin Tolontan şi echipa sa de investigatori de la ziarul Libertatea publică de câteva zile amănunte dintr-un dosar de proxenetism de la Caracal, început în 2012 şi finalizat în 2017. Una din tezele de forţă ale serialului este următoarea: de serviciile prostituatelor, unele minore, au beneficiat nu doar clienţi români, ci şi militari americani de la Deveselu şi manageri austrieci de la o firmă care lucra la o hidrocentrală.

Ziarul notează critic faptul că austriecii au fost audiaţi doar ca martori, nu ca inculpaţi, iar despre americani se spune că procurorii şi poliţiştii au abandonat complet acest fir, fără a face niciun efort de identificare şi de inculpare a beneficiarilor de servicii sexuale.

Tolontan&Co indică şi articolul din Codul penal în baza căruia austriecii şi americanii trebuiau inculpaţi: art. 216, „Folosirea serviciilor unei persoane exploatate“, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Drept argument suplimentar, Libertatea invocă un alt dosar de proxenetism, tot de la Caracal, început în 2014, în care au fost inculpaţi şi condamnaţi nu doar proxeneţii, ci şi clienţii fetelor, toţi români, aceştia din urmă exact sub acuzaţia de folosire a serviciilor unei persoane exploatate.

Concluzia ziarului Libertatea e că DIICOT şi Poliţia i-au protejat pe străini şi i-au inculpat doar pe români, deşi toţi comiseseră acelaşi tip de fapte.

Numai că tocmai aici e problema. Infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate este prevăzută în noul Cod penal, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014. În vechiul Cod penal, această infracţiune nu exista, iar în dosarele de proxenetism, beneficiarii serviciilor sexuale erau consideraţi, din punct de vedere juridic, părţi vătămate sau martori.

Cum ancheta de la Caracal povestită de Libertatea a început în 2012, apare firesc ca eventualii americani care ar fi beneficiat de servicii sexuale să nu fie inculpaţi, pentru că fapta lor nu era prevăzută de legea penală. După cum la fel de firesc e ca austriecii care au putut fi identificaţi să figureze în dosar doar ca martori. Iar inculparea acestora după 1 februarie 2014 nu era posibilă, pentru că în domeniul penal operează legea cea mai favorabilă: nu poţi fi incriminat pentru o faptă care a devenit infracţiune după ce ai comis-o.

Cât priveşte al doilea dosar invocat de Libertatea, trebuie observat că acesta a fost demarat în 2014, adică după ce noul Cod penal a intrat în vigoare. Deci iarăşi e firesc ca, de data asta, şi beneficiarii de servicii sexuale să fi fost inculpaţi şi condamnaţi. Dar nu pentru că erau români, cum insinuează Libertatea, ci pentru că faptele lor lor fuseseră deja incriminate.

L-am sunat pe Cătălin Tolontan şi l-am întrebat dacă ştia că faptele pe care le impută militarilor americani şi managerilor austrieci nu erau incriminate penal în anul 2012. Mi-a mulţumit pentru observaţie şi m-a asigurat că va verifica.

ACTUALIZARE: Avocata Elenina Nicuţ precizează, ulterior publicării acestui material, că fapta de a folosi serviciile unei persoane exploatate a fost, de fapt, incriminată în anul 2010, dar nu în Codul penal, ci într-o lege specială, de combatere a traficului de persoane. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite