Şerban Nicolae: România nu trebuia să adere la Parchetul European. Ne-am cam grăbit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin
Şerban Nicolae Inquam Photos / George Călin

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că România „s-a cam grăbit” când a aderat la Parchetul European (EPPO), susţinând că ţara noastră nu trebuia să se înscrie, ci doar să păstreze o colaborare. Afirmaţia acestui vine în contextul în care mâine va avea loc prima rundă de negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE privind desemnarea primului procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, aceasta având susţinerea Parlamentului.

„România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a declarat Şerban Nicolae, citat de Radio Europa Liberă. Acesta din urmă a mai spus că România ar putea doar colabora cu EPPO, aşa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă. „Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu eşti obligat, doar cooperezi”, a adăugat deputatul PSD.

Social-democratul a mai susţinut că EPPO nu este o instituţie fundamentală a UE, pe bază de tratat şi că procurorii români care lucrează acolo şi vor pierde calitatea de procuror în ţară.

„Procurorii români care lucrează acolo îşi pierd calitatea de procurori în România”, a declarat Şerban Nicolae.

Cele 22 de ţări înscrise în EPPO sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marla, Olanda, Portugalia, România, Slovenia şi Slovacia.

Mâine va avea loc primele negocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul UE pentru Parchetul European, liberalii Siegfried  Mureşan şi Marian-Jean Marinescu explicând că Laura Codruţa Kovesi are „pleacă cu prima şansă”:

„Poziţia Parlamentului European este puternică şi foarte clară: candidatul român, doamna Laura-Codruţa Kövesi, este candidatul Parlamentului European. Ea este singurul nostru candidat. Echipa de negociatori a Parlamentului European are un mandat clar şi fără spaţiu de manevră: să apere candidatul care a câştigat în Parlament şi să se impună în negocierile cu Consiliul”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfriend Mureşan.

„Comisia de negociere stabilită de Parlamentul European nu poate accepta alt candidat pentru şefia Parchetului“, susţine şi eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, într-un interviu pentru Adevărul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite