Şedinţă solemnă în Parlament, la 15 ani de la aderarea la UE. Cîţu: „Uniunea este singura opţiune” / Ciolacu: „Avem nevoie de un nou pact politic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă pentru a sărbători 15 ani de la aderarea României la UE. Preşedinţii celor două Camere, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu,  au susţinut discursuri şi au subliniat rolul pe care Uniunea Europeană l-a avut în dezvoltarea ţării noastre.

Florin Cîţu a subliniat că aderarea la Uniunea Europeană a adus „bunăstare, libertate, securitate României”. 

„Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari  libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor. (...)

În România, unii politicieni au tendinţa să dea vină pe Uniunea Europeană pentru toate nerealizările lor, pentru lucruri ca: distrugerea industriei şi pentru faptul că nu se mai cumpără doar produse româneşti, ci şi produse străine. Adevărul este exact invers. Aderarea la Uniunea Europeană a creat calea pentru ca poporul român să vorbească şi să aplice lucruri ca: standarde internaţionale, competenţă, profesionalism, meritocraţie, evaluare, piaţa liberă, cu care am început să ne obişnuim la doar câţiva ani după aderare.

Astăzi, ia românească este una dintre cele mai apreciate produse româneşti din Uniunea Europeană, iar Dacia Duster este în topul preferinţelor cumpărătorilor din Franţa, Olanda şi Germania. Cel mai mare câştig al României şi românilor este că nu ne mai bucurăm doar noi de produselor româneşti, ci le-am dat ocazia tuturor să se bucure de acestea”, a transmis preşedintele Senatului, de la tribuna Parlamentului. 

Liderul PNL a mai precizat că „Uniunea Europeană ne-a adus împreună cu marile naţiuni cu tradiţie din Europa, de la egal la egal”. „Pentru mine si pentru Partidul National Liberal, Uniunea Europeană este singura opţiune!”, a adăugat Florin Cîţu. 

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a transmis că Uniunea Europeană „este un proiect în continuă dezvoltare”. „În vremurile bune, ne bucurăm de prosperitate, de liberă circulaţie, de oportunitatea de a avea studii şi cariere paneuropene, iar în vremurile grele ne bucurăm de protecţia şi solidaritatea europeană”, a transmis Ciolacu. 

Liderul PSD a afirmat că, la 15 ani de la aderarea ţării noastre la UE, este nevoie de un nou pact politic care să dea direcţie României în Uniune în perioada următoare. „O nouă agendă europeană pentru ţară noastră, care să asigure dezvoltarea României şi folosirea oportunităţilor disponibile la nivel european în interesul românilor”, a transmis Marcel Ciolacu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite