VIDEO Elicopterele de atac AH-1Z Viper şi cele de transport UH-1Y Venom au mai facut un pas spre Armata Română. Ce performanţe au cele 45 de aparate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii par să se desprindă în câştigătorii bătăliei cu francezii de la Airbus pentru contractul de dotare a Armatei Române cu elicoptere. Concret, Joel Best, unul dintre responsabilii companiei americane Bell Helicopter, a declarat că a fost finalizat studiul  privind  modul în care se va face transferul de tehnologie către IAR Ghimbav.

Este vorba de 21 de elicoptere de transport UH-1Y Venom şi de 24 de elicoptere de atac  AH-1Z Viper care vor fi produse pentru Armata Română. Modelele pleacă în misiuni în tanderm şi sunt identice cu cele aflate în dotarea puşcaşilor marini din United States Marine Corps. 

Mai mult, Joel Best a precizat că în curând se va semna şi memorandumul de întelegere pentru un parteneriat de lungă durată.  

Cel mai probabil, cel puţin 45 de elicoptere se vor fabrica la IAR Braşov. Spunem cel puţin pentru că responsabilii Bell Helicopter au declarat pentru “Adevărul” cu ceva timp în urmă că producătorul american este dispus, în funcţie de comenzile primite de la alţi parteneri NATO, să continue fabricarea elicopterelor la Ghimbav şi după finalizarea contractului cu MApN.

Grad mare de integrare

Oricum, gradul de integrare a producţiei în România va fi unul serios dacă avem în vedere mărimea contractului cu MApN. Concret, directorul general al IAR, Neculai Banea, a declarat cu ceva timp în urmă pentru “Adevărul” că procentul de integrare a producţiei în facilităţile din România este influenţat şi de mărimea comenzii finale făcută de Guvernul României. „Dacă Forţele Aeriene Române vor comanda 24 de unităţi, cum se ştie acum, va fi un grad de integrare în România, chiar şi în industria orizontală, iar dacă se vor comanda 48 de bucăţi, cum ar fi o altă variantă, procentul de piese şi subansamble fabricate în România va fi mult mai mare. Evident, noi ne dorim să integrăm cât mai mult”, arată Neculai Banea. 

Imagine indisponibilă

Oricum, contractul este de tip Guvern-Guvern, asemănător cu cel pentru sistemele de rachetă Patriot şi, conform legii, după ce contractul va fi finalizat şi elicopterele livrate, mentenanţa şi reparaţiile se vor face în România, a precizat Neculai Banea.

În dotarea US Marines Corps

Elicopterele UH-1Y Venom şi AH-1Z Viper au fost concepute în aşa fel încât au comun 85 la sută din piese şi, ca urmare,  operarea lor este foarte economic. În primul rând, stocul de piese de schimb este aproape comun şi deci mai ieftin. Apoi echipele de mentenanţă sunt aceleaşi, iar piloţii pot trece imediat de pe manşa unui Venom, la cea unui Viper.

Oricum, AH-1Z Viper este unul dintre cele mai performante elicoptere de atac, aflat doar în dotarea infanteriei marine a Statelor Unite ale Americii. Elicopterul este unul bimotor şi este o variantă modernizată a elicopterului Bell AH-1 SuperCobra dezvoltat în colaborare cu celebra United States Marine Corps. Preţul unei unităţi este între 27 şi 31 de milioane de dolari, în funcţie de variantă. În timp, pe lângă Forţele Aeriene Române, mai multe ţări şi-au anunţat disponibilitatea de a achiziţiona acest tip de elicopter. Este vorba de Australia, Polonia, Thailanda sau Maroc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite