VIDEO Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute în Costa Rica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute de către INTERPOL în Costa Rica, fiind ridicate de către autorităţi de pe stradă. Cele două femei erau date în căutare pentru a ispăşi pedepse pronunţate de către justiţia din România

UPDATE 7.00 Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a dat detalii, într-o intervenţie telefonică la Digi24, despre circumstanţele în care a fost reţinut, în Costa Rica, clientul său. „Nu am apucat să vorbesc cu Elena Udrea. Am vorbit cu Adrian (Adrian Alexandrov, iubitul fostului ministru, n.r.). Ceea ce ştiu este că, în momentul reţinerii, ea se afla la o cafenea. A venit cineva şi s-a prezentat ca fiind de la INTERPOL şi a invitat-o la sediu. În acest moment, Elena Udrea este la sediul Interpol“, a declarat Rădulescu. Potrivit avocatului, Elena Udrea va fi prezentată instanţei de judecată, dar este de părere că nu se va dispune măsura de extrădare, mai cu seamă că fiica fostului ministru are cetăţenie costaricană. „Drepturile fetiţei sunt protejate de Protecţia Copilului din Costa Rica. Una dintre prevederi este că un copil nu trebuie despărţit de mama lui. Instanţa va analiza toate detaliile şi, cu siguranţă, va ţine cont de statutul de azilant pe care îl are Elena Udrea“, a adăugat avocatul.

Veronel Rădulescu a mai spus că nu ştie ca Udrea să fi aplicat pentru obţinerea cetăţeniei costaricane, dar probabil că este o posibilitate legală, având în vedere cetăţenia copilului.

Potrivit Semanario Universidad, Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute în urmă cu câteva ore, direct de pe stradă, în San Jose.

Într-un clip publicat de poliţia din Costa Rica, se vede cum ofiţerii INTERPOL o reţine pe fostul ministru al Turismului.

Într-un comunicat de presă, Autoritatea de Investigaţii Judiciare din Costa Rica confirmă că Elena Udrea a fost reţinută în jurul orei locale 10.00 (19.00 ora României, n.r.), în timp ce Alina Bica a fost reţinută patru ore mai târziu.

Autorităţile au mai spus că cele două au fost investigate şi monitorizate de mai multă vreme de către autorităţile din Costa Rica şi că aveau alertă roşie în baza de date a INTERPOL. 

Pentru moment, Udrea şi Bica au fost plasate sub ordinele Curţii Penale din San Jose.

Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, pe numele lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat, explică News.ro.

Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

VIDEO Youtube / Canal OIJ

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic. În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă, Elena Udrea fiind acuzată că a cerut cinci milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 25 iunie, că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea, anterior el spunând că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat de extrădare între România şi Costa Rica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru ”favorizarea făptuitorului”. 

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie,, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Fotografii cu cele două în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite