Vâlcov riscă încă doi ani de puşcărie după ce a publicat fişa medicală a unui protestatar. Avocat: De ce instituţiile statului nu s-au autosesizat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Valcov Inquam Photos
Darius Valcov Inquam Photos

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă riscă încă doi ani de închisoare după ce a publicat pe Facebook fişa medicală a protestatarui #rezist din Piaţa Victoriei, Sandi Matei. Ioana Mateş, avocata acestuia din urmă, a anunţat că, pe lângă plângerea penală, va sesiza şi instituţiile statului vinovate de acest abuz.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă riscă încă doi ani de închisoare pe lângă cei 8 pe care i-a primit în primă instanţă după ce a fost găsit vinovat de corupţie. Asta după ce a publicat pe Facebook fişa medicală a protestatarui #rezist din Piaţa Victoriei, Sandi Matei. 

Concret, potrivit Legii 46/2003 privind drepturile pacientului,  toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Potrivit Codului Penal, divulgarea fără consimtamântul pacientului a unor date referitoare la starea sănătăţii de către cel căruia i-au fost încredintate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei ori funcţiei dacă fapta este de natură a aduce prejudicii (materiale sau morale) unei persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Postarea

„Ce avem noi aici?! Lider #rezist, sandilău cu acte-n regula. #sandynebunu #antifacontraromaniei #RezistesteAntifa“, a scris Vâlcov, alături de fotografia fişei medicale a lui Sandu Matei, în care la rubrica „diagnostic clinic“ se menţionează „tulburare polimorfă de personalitate“. Fişa medicală este datată 19 iunie 2006 şi are parafa unui medic primar, din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Sectorului 3 Bucureşti. La scurtă vreme însă administratorii Facebook au şters mesajul postat de Darius Vâlcov. Sandu Matei a precizat că, în acea perioadă, familia sa a trecut prin grele încercări. 

„Am avut perioade de depresie, am fost la medic, şi aşa a apărut documentul acela cu tulburări de personalitate“, a explicat bărbatul. El a anunţat că îl va acţiona în judecată pe Darius Vâlcov. Ioana Mateş, avocata lui Sandel Matei, a declarat că urmează să facă o serie de demersuri ca urmare a publicării de către Darius Vâlcov a fişei medicale a clientului ei. Este vorba de o sesizare la Ministerul Muncii, plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCA), o acţiune în instanţă şi o plângere penală. Sesizarea la Ministerul Muncii vine în contextul în care datele publicate de consilierul de stat Darius Valcov provin din dosarul depus în 2016 la Casa de Pensii, instituţie aflată în subordinea ministerului.

„Are acces la istoricul medical al oricărui opozant politic”

„Fapta este de o gravitate fără egal, deoarece provine de la unul dintre cei mai înalţi demnitari ai statului român, cu funcţie de ministru, care influenţează major soarta noastră. Din această poziţie are acces la fişele de observaţie şi istoricul medical al oricărui opozant politic sau cetăţean, din Sistemul informatic al CNAS, prin intermediul STS, SRI sau „al unei păsărici care îi lasă un document la uşă". Imaginaţi-vă că viitorul candidat de premier ar avea un copil cu disabilităţi sau cu un cancer - iar Guvernul înţelege să facă uz de aceste informaţii pentru a se perpetuă la putere", arată pe pagina sa de Facebook medicul Sorin Paveliu. El spune că mai multe instituţii ale statului ar trebui să se autosesizeze şi să ia măsuri.

„PSD a coborât sub orice nivel etico-moral care ar fi acceptabil în politică. Să nu ne arătam surprinşi pentru că asta se întâmplă când ai condamnaţi penal în Guvern. Doar nu ne închipuim că oameni care riscă să facă puşcărie pentru fapte de hoţie sau înşelătorie sunt oameni morali şi cinstiţi“, este de părere li analistul politic  Dan Ionescu. 

Şi politicienii au condamnat atitudinea lui Darius Vâlcov. Europarlamentarul Renate Weber, care a anunţat recent că se va alătura grupului ALDE România, a cerut demisia sau demiterea consilierul premierului Viorica Dăncilă.  

„Nu înţeleg cum instituţiile statului nu s-au autosesizat”

Ioana Mateş, avocata lui Sandel Matei, a declarat că urmează să facă o serie de demersuri ca urmare a publicării de către Darius Vâlcov a fişei medicale a clientului ei. Este vorba de o sesizare la Ministerul Muncii, plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCA), o acţiune în instanţă şi o plângere penală. 

Sesizarea la Ministerul Muncii vine în contextul în care datele publicate de consilierul de stat Darius Valcov provin din dosarul depus în 2016 la Casa de Pensii, instituţie aflată în subordinea ministerului. „Este vorba de încălcarea secretului profesional şi a celor care privesc datele cu caracter nepublic. Cerem să se facă o anchetă internă", a explicat Ioana Mateş. Sesizarea la ANSPDCA are în vedere faptul că Darius Vâlcov ar fi încălcat prevederile legale când a publicat datele medicale, dar şi când a facut publică adresa de domiciliu a lui Sandel Matei. „Este un lucru foarte grav. Poate face obiectul unor acţiuni fără precedent", susţine avocatul. Acţiunile din instanţă vizează, în prima fază, blocarea diseminării informaţiilor personale publicate, anume datele medicale si adresa.

Ioana Mateş a susţinut că instituţiile statului ar fi trebui să se autosesizeze în acest caz. "Ministerul Muncii ar putea face o anchetă internă la Casa de Pensii, privind modul în care documentele din dosar au ajuns în spaţiul public. La fel, nu înţeleg cum Avocatul Poporului nu s-a autosesizat în acest caz flagrant de încălcare a dreptului la viaţă privată", a declarat avocata. O altă instituţie care ar fi trebuit să se autosesizeze este ANSPDCA, instituţia creată fix pentru a proteja persoanele de astfel de cazuri, a subliniat apărătoarea lui Sandel Matei. „Viorica Dancilă ar trebui să se autosesizeze. Premierul este angajatorul lui Darius Vâlcov şi şeful lui", a spus Mateş.

Sandel Matei l-a ironizat pe Vâlcov şi a postat un mesaj la adresa consilierului de stat: „Dariuse, mai ai tablouri, lingouri?"

Citeşte şi:

Tăriceanu dezaprobă acţiunile lui Darius Vâlcov: „În virtutea apărării şi protejării drepturilor individuale, nu este ceva normal“

Tensiuni în coaliţia PSD-ALDE. Renate Weber cere demiterea lui Vâlcov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite