Universitatea Harvard îşi vinde urgent pădurile din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebra universitate americană scoate la vânzare 32.000 de hectare de păduri şi 2.000 de hectare de teren agricol. Măsura vine după un scandal de corupţie izbucnit în ţara noastră.

Prestigioasa Universitate Harvard (Massachusetts, Statele Unite ale Americii) scoate la vânzare în România tot ce a cumpărat în ultimii ani în ţara noastră. Este vorba despre nu mai puţin de 32.000 de hectare de păduri şi aproximativ 2.000 de hectare de teren agricol. „Rise Project“, platformă independentă dedicată jurnalismului de investigaţie, dezvăluie că terenurile au fost achiziţionate prin intermediul firmei româneşti Scolopax SRL, cu sediul în Braşov, al cărei acţionar este universitatea în proporţie de 99,99 la sută, prin intermediul fondul de investitii Phemus Corporation. 

Faptul că universitatea americană vrea să scape de investiţiile făcute în România apare după ce DNA Arad a început un dosar pe numele botoşăneanului Dragoş Lipan Secu, reprezentantul firmei Scolopax. Conform procurorilor anticorupţie, Dragoş Secu ar fi crescut artificial preţul plătit de companie pentru o suprafaţă de pădure. Procurorii cred că o parte din surplus ar fi intrat în buzunarul lui Secu. Doar în acest caz, procurorii bihoreni spun că el ar fi primit mită aproape un milion de euro, plus un sejur în Grand Canaria (Spania) şi un autoturism Chrysler Sebring. Anchetatorii l-au luat în vizor pe reprezentantul Scolopax după denunţul vânzătorului, Eler Csaba Robert, un fost partener de afaceri al lui Secu.

ACEEAŞI METODĂ ŞI ÎN ALTE ZONE

Eler a obţinut, la rândul său, o parte dintre suprafeţele pe care le-a vândut ulterior printr-un contract încheiat cu primarul din Botoşani, Eugen Nichita, martor şi el în acest dosar. Terenurile au fost iniţial retrocedate, iar apoi cumpărate de edil de la cei care le revendicaseră.

Modelul tranzacţiilor succesive, prin care pădurea din Botoşani a ajuns la Scolopax, la un preţ mult mai mare decât cel iniţial, a fost replicat în alte locuri din ţară, susţin jurnaliştii de la „Rise Project“. DNA Ploieşti investighează o afacere similară în Buzău, unde Scolopax a cumpărat 681 de hectare de pădure în urma unor retrocedări şi tranzacţii suspecte. O situaţie asemănătoare apare şi la Focşani.

HARVARD CONFIRMĂ VÂNZAREA TERENURILOR

Şi publicaţia Universităţii Harvard a explicat povestea terenurilor sale din România şi faptul că s-a hotărât să le vândă. „Harvard a scos la vânzare o mare parte din participaţiile sale forestiere din România, în conformitate cu documentele depuse în ţară la sfârşitul lunii ianuarie. Documentele de publicitate au fost postate în mai multe localităţi din România la două zile după ce Dragoş Lipan Secu, un fost colaborator al Universităţii, a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită şi spălare de bani“, scrie „The Harvard Crimson“. 

Investiţiile Harvard în pădurile din România au început în 1997. „Tranzacţia nu afectează angajamentul nostru în România, dar din cauza procesului de tranzacţie în curs de desfăşurare, nu suntem în poziţia de a comenta mai mult în legătură cu acest subiect“, a declarat Kevin Galvin, purtătorul de cuvânt al Universităţii Harvard. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite