Traian Băsescu: Acuzaţia DNA împotriva lui Tobă nu cred că a fost formulată de un procuror cu o bună calificare, nu e în regulă

Traian Băsescu: Acuzaţia DNA împotriva lui Tobă nu cred că a fost formulată de un procuror cu o bună calificare, nu e în regulă

Traian Basescu, la Parchetul General Foto: INQUAM PHOTOS

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică, la România TV, că, potrivit acuzaţiilor prezentate public de DNA, Klaus Iohannis ar trebui să respingă cererea de urmărire penală, pentru că nu pare a fi făcută de un procuror bine calificat şi nu pare a fi "în regulă", însă recunoaşte că în dosarul fostului ministru ar putea fi şi alte dovezi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Traian Băsescu a spus că nu crede că există o motivaţie politică pentru schimbarea lui Tobă, având în vedere că niciun actor nu ar fi fost interesat de eliminarea ministrului, mai ales că a a fost susţinut de Klaus Iohannis.  "Nu-i putem reproşa nimic faţă de alegerile locale, s-au desfăşurat corect", a adăugat liderul PMP.

El a susţinut că acuzaţia din comunicatul PMP "nu e în regulă", pentru că, legal, nu se suţine favorizarea infractorului prin desecretizarea unor informaţii pe care n-ar fi avut dreptul să le desecretizeze.

"Nu a fost un joc pentru eliminarea ministrului Tobă, ci declaraţiile date de ofiţerii care au fost chemaţi la DNA au generat un bulgăre. Mă nedumereşte însă acuzaţia către ministrul Tobă că a favorizat infractorul, refuzând să desecretizeze anumite documente de la DIPI. (...) Nedumerirea mea este de ce poţi să-l acuzi pe ministrul de Interne că nu a desecretizat nişte documente, de vreme ce nu el le-a secretizat. Aici legea este extrem de clară", a spus Băsescu.

O variantă lansată de fostul preşedinte este lipsa de competenţă a procurorului de caz.

"Scuzaţi-mă că îmi permit să pun sub semnul întrebării calificarea unui procuror DNA, dar îmi permit să o fac. Nu cred că acuzaţia DNA a fost formulată de un procuror cu o bună calificare", a spus el.

Întrebat dacă această variantă este realistă, având în vedere că dosarele sunt verificate de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi, Băsescu a spus că "de şefa DNA au trecut multe dosare cu acuzaţii fanteziste", deci nu ar fi o premieră.

Băsescu a conchis că, pe baza informaţiilor prezentate public de către DNA, preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să respingă solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale, însă nu exclude varianta ca în restul volumelor din dosarul lui Petre Tobă să fie şi alte dovezi, mai puternice.

Petre Tobă şi-a anunţat demisia joi seară, după ce DNA a cerut procurorului general al României să solicite preşedintelui încuviinţarea urmăririi penale în dosarul care priveşte activitatea DIPI favorizarea făptuitorului.

Procurorii DNA îl acuză pe ministrul de Interne că a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente care ar fi dovedit deturnările de fonduri din bugetul DIPI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările