Specialiştii STS au blocat mii de atacuri cibernetice în acest weekend. Au fost vizate site-urile unora dintre cele mai importante instituţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
securitate cibernetica

Specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România. Asupra unor site-uri, numărul atacurilor a fost cu 100% mai mare.

„În acest sfârşit de săptămână, specialiştii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au blocat mii de atacuri maliţioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituţii din România. Este o creştere semnificativă, pe anumite pagini web depăşindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparaţie cu alte perioade”, a transmis, duminică, STS, într-un comunicat de presă.  

STS a precizat că a aplicat măsuri „eficiente şi rapide de securitate cibernetică, utilizând atât mecanisme automatizate, dar şi operaţiuni tehnice în timp real”.  

Operaţiunile au fost implementate la nivelul Centrului Operaţional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) şi la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autorităţile pentru care STS asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet. 

„În cazul unui atac cibernetic deciziile şi măsurile luate într-un timp extrem de scurt sunt esenţiale, iar atunci când echipele de administrare tehnică şi cele de securitate cibernetică sunt comune, lanţul de decizie este extrem de scurt şi cu impact imediat. Activităţile întreprinse pentru asigurarea securităţii cibernetice corelează măsuri defensive atât la nivelul infrastructurii de comunicaţii, cât şi la nivel de aplicaţii informatice”, a mai transmis STS.  

Aceşti precizează că au identificat tipologia atacurilor, sursele maliţioase şi au aplicat soluţii de protecţie la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate şi le-au transmis către celelalte entităţi de tip CERT.  

„STS a partajat analizele proprii şi a colaborat cu specialiştii IT ai beneficiarilor şi experţii CERT de la nivelul DNSC şi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Apărare. STS desfăşoară în continuare, în regim de 24/24, toate activităţile specifice de securitate cibernetică pentru a contribui la protecţia serviciilor digitale şi de comunicaţii ale instituţiilor şi autorităţilor statului român”, a mai transmis instituţia.  

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat, sâmbătă, că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, partide, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.  

Poliţia Română a anunţat oficial, sâmbătă, că site-ul propriu a fost ţinta unui atac.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite