Sindicatul Europol: Poliţiştii nu mai pot amenda comercianţii ambulanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaull Europol a comunicat că poliţiştii nu mai pot amenda comercianţii ambulanţi după ce la data de 2 noiembrie 2020, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1018, a fost publicată Legea pentru abrogarea Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări servicii ilicite şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului, nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor.

"Conform actului normativ, Legea 12/1992 a fost abrogată, fiind înlocuită astfel de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, care a preluat cu această ocazie o parte din prevederile legii care avea ca obiect protejarea populaţiei împotriva activităţilor ilicite de comerţ.

În acest sens, la Capitolul „Protecţia vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor” din Ordonanţa Guvernului  nr. 21/1992 , art. 4 a fost completat cu alin. (3) care prevede că „Se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii, după caz, care nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin lege sau de bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege”, fiind astfel reglementată problematica documentelor de provenienţă a produselor.

În ceea ce priveşte cuantumul sancţiunilor contravenţionale, putem constata că avem de a face de modificări substanţiale, sens în care fapte precum: „comercializarea unor produse care pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor” şi „producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute” se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3000 lei şi respectiv 30.000 lei.

În cazul săvârşirii contravenţiilor precum: „comercializarea de bunuri a căror provenienţă nu poate fi dovedită prin documente cum ar fi factură fiscală, aviz de însoţire a mărfii, documente vamale sau orice alte documente stabilite prin lege”, „comercializarea produselor în afara termenului de valabilitate”, „modificarea termenului de valabilitate” sau „nerespectarea obligaţiei operatorilor economici de a pune pe piaţă numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate şi să se comporte în mod corect în relaţiile cu consumatorii” se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2000 lei şi respectiv 20.000 lei.

Conform art. 54 din acest act normativ, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va realiza de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, poliţiştii fiind obligaţi doar să acorde, la cerere, sprijinul necesar persoanelor împuternicite din cadrul ANPC, aflate în exerciţiul funcţiunii, sau să le însoţească, după caz.

Acest aspect nu poate fi decât îngrijorător, întrucât prin abrogarea Legii nr. 12/1990, poliţiştilor le-a fost luată o atribuţie destul de importantă, întrucât în fiecare an, în perioada sezonului estival, acţionau pe litoralul românesc unde desfăşurau activităţi de combatere a activităţilor de comerţ ilicit care puneau efectiv în pericol siguranţa consumatorilor.

Spunem acest lucru deoarece vizibilitatea în rândul comercianţilor care nu respectau prevederile legale şi care expuneau consumatorii, oferindu-le spre vânzare produse alimentare într-un mod neigienic, va scădea drastic din moment ce impactul pe care acţiunile poliţiştilor asupra acestora, precum şi amenzile ori sumele de bani confiscate erau cu mult mai mari comparativ cu activitatea reprezentanţilor altor instituţii cu atribuţii în domeni", arată sindicatul Europol pe site-ul propriu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite