Salvamontiştii au ajuns la persoanele surprinse de avalanşă în Munţii Călimani şi speră să poată recupera cu elicopterul răniţii şi persoana decedată

Salvamontiştii au ajuns la persoanele surprinse de avalanşă în Munţii Călimani şi speră să poată recupera cu elicopterul răniţii şi persoana decedată

FOTO Adevarul

Salvamontiştii au ajuns, luni dimineaţă, la cele trei victime ale avalanşei care s-a produs în Munţii Călimani şi speră să le poată recupera cu elicopterul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit news.ro, s-a optat pentru elicopter având în vedere că varianta terestră ar fi una de durată. Totodată, riscul producerii avalanşelor e un alt motiv pentru care salvatorii au luat decizia de a recupera răniţii şi persoana decedată cu elicopterul. 
 
În ceea ce-i priveşte pe răniţi, potrivit salvamontiştilor, aceştia vor avea nevoie de îngrijiri medicale. Referitor la persoana decedată, se pare că această se află într-o zonă extrem de expusă riscului de producere a avalanşelor. 
 
„Salvamontiştii analizează împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă posibilitatea intervenţiei cu suport aero şi recuperarea rapidă a celor doi accidentaţi şi a celui decedat cu un elicopter . Cei doi au stat o noapte întreagă în munte, pot fi evacuaţi de salvamontisti printr-o acţiune terestră, dar această este de durată şi expune riscurilor şi accidentaţii şi salvamontiştii. Persoană decedată se află într-o zona foarte expusă riscului de producere de avalanşe, iar recuperarea lui pe cale terestră este foarte dificilă, ar trebuie făcută cu o echipa mică numerică care să între şi să evacueze rapid zona, dar se speră că şi aici se va putea folosi elicopterul”, au transmis reprezentanţii Salvamont România. 
 
Turiştii făceau o drumeţie cu snowmobilele
 
Aceştia au ajuns la victimele avalanşei în jurul orei 6.30, au evaluat situaţia şi le-au acordat primul ajutor celor doi răniţi. În plus, au stabilit că cea mai bună cale de intervenţie este cu elicopterul.
 
Pe timpul nopţii, toate forţele iniţiale care s-au deplasat la locul intervenţiei au renunţat pe rând, continuându-şi drumul doar salvamontiştii din Mureş şi Harghita.
 
O avalanşă s-a produs, duminică seară, în Munţii Călimani, trei persoane fiind surprinse, iar două au reuşit să ajungă la cabana Meteo din zonă şi să anunţe prin 112 evenimentul. Toţi făceau o drumeţie cu snowmobilele.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: