Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost repornit după oprirea controversată din 7 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reactorul doi al centralei de la Cernavodă a fost repornit  în ziua de 10 decembrie 2017, a anunţat Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (“SNN”).  Este vorba de reactorul despre care deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii, a spus că  a fost oprit din cauza unei  defecţiuni la sistemul de încărcare a combustibilului nuclear, acuzând Nuclearelectrica că "a minţit public".

 "În data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a minţit public, anunţând o 'oprire proactivă' a unitătii 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenantă planificate şi preventive.  Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea maşinii de încărcare şi descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forţată, şi nu proactivă", spus  Popescu citat de economica.net

 CNE Cernavodă susţine că Unitatea 2 a fost oprită controlat şi deconectată de la Sistemul Energetic Naţional în seară zilei de 07.12.2017 “pentru efectuarea unor lucrări preventive de verificare, control şi intervenţii punctuale, asupra unei serii de sisteme, în scopul îmbunătăţirii fiabilităţii acestora în perioadă de iarnă: sistemul de excitaţie a generatorului electric, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al maşinii de încărcat-descărcat combustibil. Conform programului de testare a fiabilităţii echipamentelor anunţat în data de 06.12.2017, la sistemele menţionate anterior, suplimentar, s-au realizat pe timpul opririi lucrări de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasică a centralei”. 

 SN Nuclearelectrica SA informează că în conformitate cu normele de securitate nucleară şi procedurile centralei, astfel de intervenţii se pot efectuă numai cu reactorul în stare oprită. 

 “Activitatile mai sus menţionate au fost realizate în perioada opririi în condiţii de securitate nucleară. (…) În calitate de operator al unităţilor nucleare de la Cernavodă, SN Nuclearelectrica SA îşi rezervă dreptul de a-şi efectua lucrările preventive de testare, control şi remediere în strictă conformitate cu standardele de securitate nucleară şi programele de mententanta preventivă, comunicate ca atare către CNCAN”, mai arată Nuclearelectrica. 

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite